Home DRUŠTVO UNS: Ako NBS ne zabranjuje kredite medijima i udruženjima, neka zabrani bankama...

UNS: Ako NBS ne zabranjuje kredite medijima i udruženjima, neka zabrani bankama da ih nezakonito uskraćuju

SHARE

Udruženje novinara Srbije, povodom tvrdnje Narodne banke Srbije (NBS) da nije zabranila bankama da daju kredite medijima, poziva nacionalnu banku da utvrdi ko je odgovoran za to što poslovne banke diskriminišu novinare, medije i udruženja građana i ne dozvoli takvu praksu.

S obzirom na to je NBS dužna da kontroliše da li poslovne banke rade u skladu sa propisima, UNS je spreman da joj dostavi činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da veliki broj banaka diskriminiše medije, novinare i civilni sektor.

UNS ima dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode „finansijskim stanjem dužnika – pravnog lica, odnosno kreditnom sposobnošću dužnika – fizičkog lica, kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njegove kreditne zaštite“, a na koju se poziva NBS u svom saopštenju.

UNS žali što NBS nije našla za shodno da proveri navode o kojima je UNS pisao još u oktobru prošle godine.

UNS poziva nacionalnu banku da proveri poslovanje makar onih banaka za koje je Udruženje utvrdilo da bez zakonskog osnova ne odobravaju kredite novinarima, medijima i udruženjima građana, a to su Rajfajzen, Vojvođanska i Inteza banka.

loading...

UNS podseća da se povodom ovog problema obratio i Zaštitniku građana kojem je u decembru poslao dokaze o diskriminaciji, ali on još nije zvanično odgovorio.

Narodna banka Srbije je, prema istraživanju Insajdera, praktično bankama koje posluju na teritoriji Srbije zabranila da daju kredite medijima, što je NBS demantovala.

Izvor: Insajder

loading...

1 COMMENT

  1. Ma daj bre. Ko je radio ovo istraživanje i analizu? I ko se poziva na ovakvu nebulozu da neko neće da mu da pare. Slučajno sam ekonomista i nije da branim banke ili tako nešto, ali svačije je pravo da odluči da li će nekome pozajmiti novac ili neće, pa tako i bančino. Postoji nešto što se zove rizik plasmana i procena je davaoca da proceni visinu tog rizika da li će mu sredstva biti vraćena po dogovoru bez kašnjenja. S druge strane, NBS kaže da se kredit može dati bilo kome ako banka davaoc proceni da određeni subjekat ima kredibilitet prema njihovoj kreditnoj politici. NBS takođe ima kategorizaciju svih fizičkih i pravnih lica, a od čega zavisi koliko će obezbeđenje dati poslovna banka NBS-u. Naravno da poslovna banka neće dati kredit nikom ako za njega mora da odvoji još toliko novca koji mora dati NBS-u kao obezbeđenje a na ta sredstva kod NBS-a nema nikakvu kamatu.

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here