Home DRUŠTVO Transparentnost: Ispitati moguću povezanost direktora Agencije sa strankom

Transparentnost: Ispitati moguću povezanost direktora Agencije sa strankom

SHARE

 

Transparentnost Srbija je danas pozvala Odbor Agencije za borbu protiv korupcije da ispita podatke o mogućoj političkoj povezanosti novoizabranog direktora Agencije i da obavesti javnost o svojim nalazima.

Vest prema kojoj je za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije izabran Dragan Sikimić, kandidat  koji, sudeći po objavljenom, ispunjava sve zakonske uslove, ali je, kako tvrde, na predlog jedne političke stranke bio član tela koje je sprovodilo predsedničke izbore na opštini Zemun 2017, ne ide u prilog očekivanjima da Agencija nepristrasno sprovode do kraja kontrolu finansiranja izborne kampanje sa tih izbora ili na budućim lokalnim izborima, što je jedna od glavnih zakonskih obaveza ovog organa, saopštila je Transparentnost.

Ova organizacija podseća da je Agencija u novembru objavila izveštaj koji se s pravom ne zove „izveštaj o kontroli“ već samo „izveštaj o troškovima“ izborne kampanje iz 2017, budući da ne sadrži osvrt na sve bitne činjenice

Transparentnost navodi da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje da direktor bude lice koje je član političke stranke, ali ne postavlja kao prepreku drugi oblik povezanosti sa političkim subjektima. „To smatramo ozbiljnim nedostatkom. Zato smo tokom pisanja novog zakona predložili unošenje odredbe prema kojoj član Odbora i direktor Agencije ne bi smeli da budu ni kandidati političkog subjekta na izborima održanim u poslednje četiri godine, kao ni članovi izborne komisije ili biračkog odbora koji su imenovani na predlog političkog subjekta u tom periodu“, navodi se.u saopštenju.

loading...

Transparentnost ističe da njihov predlog nije podržala radna  grupa  koja je pisala novi zakon, niti se našao u još aktuelnom Nacrtu zakona iz oktobra 2016.

„U vezi sa samim postupkom izbora direktora, smatramo da bi Odbor Agencije pre svega trebalo da saopšti da li su članovima tog tela ove informacije bile poznate prilikom odlučivanja o izboru direktora, a zatim da zatraži od novog direktora da dostavi podatke na osnovu člana 32. st. 2. Zakona. Naime, ukoliko bi se utvrdilo da je zbog angažovanja na predlog političke stranke direktor u sukobu interesa kada odlučuje o pitanjima koja se tiču te političke stranke ili njenih funkcionera to bi značilo da je značajan deo rada Agencije blokiran. Zbog toga bi Odbor Agencije trebalo da ove okolnosti ispita i pre nego što izabrani direktor preuzme dužnost“, navodi Transparentnost.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije juče je jednoglasno izabrao Dragana Sikimića za novog direktora ove Agencije.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here