Home DRUŠTVO Miroslav Ivanović: Niko od političara neće držati govore

Miroslav Ivanović: Niko od političara neće držati govore

SHARE

Sahrana danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju
Predsednik Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, koji je utorak ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice, biće sahranjen danas na beogradskom Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

Njegovi posmrtni ostaci juče su iz severnog dela Kosovske Mitrovice prebačeni u grobljansku crkvu Svetog Nikole, u kojoj će danas od 10 sati građani moći da se oproste od Olivera Ivanovića. Opelo će tačno u podne služiti episkop raško-prizrenski Teodosije, a nezvanično je najavljeno i prisustvo patrijarha srpskog Irineja. Vladika Teodosije bi pre opela trebalo da u Crkvi Svetog Marka u Beogradu Ivanoviću služi parastos.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog Ivanovića, izjavio je za Danas da sahranu organizuje porodica, kojoj su se mnogi iz vrha vlasti i različitih stranaka javili da izjave saučešće, ali da niko od političara neće govoriti danas na groblju. On kaže da neće biti nikakvih komemorativnih skupova povodom ubistva njegovog brata zato što se, prema rečima vladike Teodosija, u crkvama širom Srbije Oliveru Ivanoviću već služe parastosi.

U Vladi Srbije Danasu je rečeno da je zahtev Novom groblju da Ivanović bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana podnela Skupština grada Beograda. Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, odluka da se Ivanović sahrani u prestonici doneta je, navodno, u dogovoru Ivanovićeve najuže porodice i predsednika Srbije. Inače, gradsko groblje u Kosovskoj Mitrovici nalazi se u južnom, albanskom delu grada, pa se od 1999. stanovnici severne Mitrovice i Zvečana sahranjuju u groblju u Radurima, dok su Ivanovićevi roditelji sahranjeni u Crnoj Gori.

Olivera Ivanovića juče su iz severne Mitrovice ispratile molitve vladike Teodosija, igumana manastira Banjska i Draganac Danila i Ilariona, kao cveće kojim su Mitrovčani zasipali vozilo sa kovčegom. Deo grada kroz koji je prošla posmrtna povorka bio je zatvoren za saobraćaj, a u glavnoj mitrovačkoj ulici od njega se oprostilo više hiljada građana.

Hvala svima koji ste došli da odate poštu i ispratite našeg lidera, hvala i onima koji nisu došli. I posle tri i po godine provedene u zatvoru dočekao je da na putu ka svom radnom mestu bude ubijen… On je obilazio i najudaljenija sela, odvraćao je Srbe od pomisli da se sele, a danas ga u kovčegu ispraćamo za Beograd…. Njegova porodica i saradnici očekuju od svih – Beograda, Prištine i međunarodne zajednice – da pronađu počinioca ovog gnusnog ubistva – poručila je juče Ksenija Božović, potpredsednica SDP.

loading...

– Istragu o Ivanovićevom ubistvu vodi Priština, po kosovskim zakonima. Da bi se u nju uključio i Beograd, potreban je pre svega politički dogovor dve strane da će zajednički raditi na tome. Takva saradnja Beograda i Prištine nije predviđena nijednim zakonom – moguće da je to regulisano protokolima i propisima o saradnji sa Euleksom, iz kog me niko do sada nije zvanično pozvao – kaže za Danas Nebojša Vlajić, advokat Olivera Ivanovića.

Prištinski mediji izveštavaju da je “Srbija zvanično zatražila da se uključi u istragu ubistva”. Zahtev koji je, kako se navodi, Ministarstvo pravde Srbije podnelo Kancelariji EU u Beogradu, kao zajedničkom kanalu za komunikaciju, već je stigao u Ministarstvo pravde Kosova, čija se odluka očekuje. Vlada Kosova formirala je Radnu grupu koja će voditi istragu, a kao tužioci određeni su Hijazi Redže i Jovo Radović.

Patrijarh Irinej: Pucanj u Srbe i Srbiju

Patrijarh Irinej izjavio je juče za TV Hram da Oliver Ivanović nije hteo “da napusti Staru Srbiju ni po cenu života – trpeo je pritiske i bio je izložen najvećim iskušenjima”. “Pucanj u Ivanovića pucanj je u Srbe i u Srbiju. Blagodarni smo pokojnom Oliveru što je bio najsvetliji primer našeg roda, rame uz rame sa našim sveštenstvom, monaštvom i svim čestitim Srbima”, poručio je poglavar SPC.

Izvor: Danas

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here