Home DRUŠTVO Vojni sud u Nišu osudio predsednika Vojnog sindikata zbog istupanja u javnosti

Vojni sud u Nišu osudio predsednika Vojnog sindikata zbog istupanja u javnosti

SHARE

 

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić danas je prvostepeno osuđen vraćanjem u prethodni čin i novčanom kaznom od 5.000 dinara zbog istupanja u javnosti, potvrđeno je Insajderu. Antić, najavljujući žalbu na odluku Vojnodisciplinskog suda u Nišu, kaže za Insajder da će ova presuda ući u istoriju kao primer najgrubljeg kršenja ljudskih prava.

„Ustavni sud dao je stav da Vojnodisciplinski sud nije sud, tako da je mene sada osudio sud koji nema osnova da sudi predstavniku jednog nezavisnog pravnog lica kakvo je Vojni sindikat Srbije”, rekao je Antić za Insajder.

Presuda je, prema njegovoj oceni, vid pritiska na Vojni sindikat Srbije i njengove članove. Antić navodi da planira podnošenje krivične prijave postupajućem tužilaštvu protiv „svih koji su učestvovali u ovom disciplinskom postupku je se sumnja da je učinjeno krivično delo ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja“.

Antić dodaje i da je apsurd da se već godinama u sistemu odbrane Srbije na neki način kriju odgovorni za loše stanje i zloupotrebe dok sud osuđuje one koji na njih ukazuju.

loading...

Protiv oficira Novice Antića u toku prošle godine pokrenut je disciplinski postupak po članu 149 Zakona o Vojsci Srbije zbog svojih izjava kao predsednik Vojnog sindikata.

Suđenje Antiću zbog disciplinskog prestupa trebalo je da počne 12. septembra prošle godine, ali je suđenje prekinuto jer okrivljeni nije došao u uniformi već u civilnom odelu.

Istovremeno, okrivljeni i njegov branilac Vuk Tufegdžić zatražili su izuzeće sudije Dimića “zbog pristrasnosti”.

Novica Antić u ranijim izjavama je rekao da se ne tereti za bilo šta što je uradio u obavljanju službe već kao predsednik sindikata.

“Terete me za ono što sam govorio u javnosti od novembra 2016. godine do sada kao predsednik Vojnog sindikata, a svi znate da je sindikat nezavisno pravno lice od svih državnih organa i od svakog poslodavca”, rekao je Antić septembra prošle godine.

On je dodao da je na svim protestima govorio o opštem stanju u Vojsci Srbije.

Na dan početka suđenja, Antića je podržalo oko 30 pripadnika Policijskog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženog pokreta slobodnih stanara, koji su došli u majicama sa napisima „I ja sam Novica“.

Inače, Vojni sindikat Srbije na čijem je čelu Novica Antić u prethodnom periodu organizovao je nekoliko protesta zbog, kako su tada navodili, katostrofalnog materijalno-radnog statusa pripadnika Vojske Srbije i sprečavanje daljeg urušavanja Vojske.

Istovremeno, ovaj sindikat podneo je i krivičnu prijavu protiv jednog brigadnog generala i potpukovnika jer se sumnja da su licima iz kriminogene sredine, koji su u javnosti označeni kao vođe navijača, omogućili da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

Nakon skoro godinu dana predistrage, Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, odbacilo je ovo krivičnu prijavu.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here