Home DRUŠTVO Tužilaštvo traži od Euleksa dokumentaciju iz istrage o ubistvu Ivanovića

Tužilaštvo traži od Euleksa dokumentaciju iz istrage o ubistvu Ivanovića

SHARE

 

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Kаncelаriji specijаlnog predstаvnikа EU u Prištini zаhtev Tužilаštvа zа orgаnizovаni kriminаl (TOK) da se uključi u istragu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Zahtev u sklаdu s procedurаmа zа uzаjаmnu prаvnu pomoć prosleđen je juče, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu pravde, uz napomenu da je Ministarstvo postupilo kao “komunikacijski organ”.

U zahtevu Tužilaštvo obaveštava predstavnike Euleksa da je pokrenulo predistražni postupak u pravcu krivičnog dela terorizam povodom ubistva Ivanovića i moli da mu se dostave podaci, obaveštenja i kopije eventualnih dokaza do kojih su nadležni organi na Kosovu došli.

“Imajući u vidu značaj, težinu i posledice izvršenog krivičnog dela tužilaštvo prikuplja podatke i obaveštenja i preduzima mere i radnje koje bi mogle biti od koristi za uspešno otkrivanje učinilaca”, navodi se u zahtevu TOK-a.

loading...

Tužilaštvo je, između ostalog, tražilo izjave svedoka, kopije zapisnika s uviđaja, fotodokumentaciju, skice s lica mesta i ponudilo pomoć u daljoj istrazi.

“Tužilaštvo za organizovani kriminal je spremno da dostavi sve podatke i obaveštenja do kojih, eventualno, bude došlo, kako bi se doprinelo otkrivanju učinilaca”, navodi se uzahtevu tog tužilaštva.

Pozivajući se na dopis Tužilaštva i Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je uputilo zahteve Euleksu i Unmiku kojima traže uključenje u istragu ubistva Ivanovića.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavio MUP, zahtev je upućen zameniku načelnika Izvršnog odseka Euleksa Cezariju Ljubiju i u njemu policija “insistira da se sa svim raspoloživim kapacitetima uključi u istragu”.

MUP je u zahtevu upućen Unmiku zatražio hitno dostavljanje relevantnih informacija o ubistvu Ivanovića koje su od “izuzetne važnosti kako za Srbiju, takao i za čitav region”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je juče, odmah nakon upućenog zvaničnog dokumenta Tužilaštva za organizovani kriminal, kojim se zahteva učešće naših istražnih organa u sprovođenju istrage ubistva Olivera Ivanovića, više puta kontaktiralo predstavnike Euleksa i Unmika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija uputila Euleksu i Unmiku zahtev da državni organi Srbije učestvuju u istrazi.

Prema navodima Euleksa, Priština će doneti odluku da li će Srbija učestovati u istrazi ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Beta, insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here