Home DRUŠTVO UNS i NUNS reagovali na pretnje Čedomira Jovanovića novinaru Kurira

UNS i NUNS reagovali na pretnje Čedomira Jovanovića novinaru Kurira

SHARE

 

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije reagovali su danas na tvrdnje novinara Kurira da mu je pretio lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović. UNS je pozvao nadležne organe da ispitaju sve okolnosti slučaja koji je danas policiji prijavio novinar Kurira Boban Karović, dok je NUNS oštro osudio verbalne pretnje naglašavajući da niko, a posebno ne javna ličnost i funkcioner političke partije ne sme da ugrožava pravo novinara na rad.

Kako je Karović rekao UNS-u, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pretio mu je juče telefonom, nezadovoljan zbog teksta koji je u ponedeljak objavljen u „Kuriru“, a u kojem Mihajlo Ulemek, stric Milorada Ulemeka, govori o tome da je Jovanović posećivao kuću u Šilerovoj ulici, gde su se okupljali pripadnici „Zemunskog klana“.

„Nakon navoda izvora da je Jovanović posećivao ovu kuću poslao sam mu sms-om pitanja da to prokomentariše, ali mi on nije odgovorio. Zvao me je sinoć i prvo rekao da ima informacije i da mu dam adresu da pošalje nekog po mene. Na moju konstataciju da nije toliko hitno i da se možemo čuti sutra, on je počeo da preti“, rekao je Karović.

Kako dodaje, Jovanović mu je pretio da će ga „polomiti“ i vikao – „koga ti citiraš danas“ i „kakav ti je ovo tekst za sutra“.

loading...

„Rekao je i da ću mu platiti za sve u prethodnih 15 godina, kao i da sam dobio novac da pišem te stvari. Nije zvučalo nimalo bezazleno i prijavio sam pretnje policiji. Naročito me plaši što je hteo da dobije moju adresu“, rekao je UNS-u Karović.

Čedomir Jovanović danas nije odgovarao na pozive UNS-a.

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga  može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Lekić: Oštro osuđujem pretnje novinaru

Povodom pretnji lidera LDP Čedomira Jovanovića novinaru Kurira Bobanu Karoviću reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

“Oštro osuđujem verbalne pretnje novinaru Kurira i posebno najavu fizičkog obračuna. Ovo je jedan od retkih incidenata koji nije posledica atmosfere koju stvaraju vlast i pojedini mediji i baš zato je važno naglasiti da baš niko u ovom društvu, posebno ne javna ličnost i funkcioner političke partije, ne smeju ugrožavati pravo novinara na rad. A ne čak i pretiti im”, rekao je predsednik NUNS Slaviša Lekić.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here