Home DRUŠTVO „Pogrebne usluge“ ucenjuju i privatnike i građane

„Pogrebne usluge“ ucenjuju i privatnike i građane

SHARE

Protestu privatnih pogrebnika sledeće nedelje pridružiće se i penzioneri kao najsiromašnija i najugroženija grupa

Nakon neuspelih pregovora Udruženja privatnih pogrebnika Srbije sa predstavnicima gradskih vlasti o rešavanju problema monopolizacije i visokih cena pogrebnih usluga koje plaćaju Beograđani, oni će naredne nedelje organizovati povorku pogrebnih vozila beogradskim ulicama.

NJoj će se najverovatnoje pridružiti i još neka privredna i udruženja penzionera, obaveštavaju iz ove organizacije. Predsednik Udruženja Dragan Zdjelar, o najavljenom protestu kaže da ga ne bi bilo da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo podzakonske akte kojima se reguliše oblast pogrebnih delatnosti.

-Tim aktom je trebalo da se propišu uslovi za obavljanje komunalne delatnosti u oblasti pogrebnih usluga i za javna preduzeća i za privatnike. Licenciranje, za koje su se privatnici zalagali zbog podizanja nivoa pogrebnih usluga i smanjenja sive ekonomije u ovoj oblasti, nažalost, još nije uvedeno na isključivu štetu građana kao korisnika pogrebnih usluga, ističe Zdjelar i dodaje da su oni na sastanku 25. decembra u Skupštini grada apelovali na savest gradonačelnika Beograda Siniše Malog da gradske vlasti stanu na put ovim radnjama ali do sada nisu dobili nikakav odgovor .

Podsećamo da su privatni pogrebnicu krajem decembra prošle godine najvili protest zbog, kako kažu, ucena kojima ih izlažu JKP Pogrebne usluge Beograd i direktor tog preduzeća Dragan Baltovski. NJega je, kažu, i Upravni sud još 2013. godine osudio da je bez ijednog sprovedenog tendera utrošio gotovo 3,5 miliona evra za nabavke robe i usluga, zbog čega je Državna revizorska institucija čitav slučaj predala Tužilaštvu i Sudu.

Udruženje je još krajem prošle godine istaklo da JKP Pogrebne usluge, pored niza zloupotreba, diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima tako što privatnim pogrebnicima koje građani odaberu, sahranu zakazuju za 5, 7, 10 i više dana, a kada ti isti građani pozovu JKP nude zakazivanje sahrana u narednih 48 sati pod uslovom da pogrebnu opremu nabave isključivo kod JKP Pogrebne usluge.

loading...

“Na ovaj način se veštački “pumpa“ realna cena sahrane u Beogradu (deo za troškove na groblju) koja treba da bude između 10 i 20 hiljada dinara a ustvari iznosi 60 i 65 hiljada, koliko zbog svog monopolskog položaja naplaćuje JKP Pogrebne usluge” navode iz Udruženja.

– Ovo predstavlja pravo lešinarenje nad umrlim licima u Beogradu koje do sada nikada u istoriji grada nije sprovela nijedna garnitura na vlasti, ističe Zdjelar.

Organizovana protestna povorka privatnih pogrebnika i drugih udruženja koja im se budu priključila na beogradskim ulicama proći će pored najznačajnijih gradskih institucija i Vlade Republike Srbije a njen termin ostaje u tajnosti kako povorka ne bi bila sprečena.

„Ne pljačkajte penzionere!“

Jedna od protestnih parola biće „Ne pljačkajte penzionere!“ koji zbog niskih primanja spadaju u najugroženije građane, kažu iz Udruženja.

– Ovakvo ponašanje gradskih vlasti i JKP Pogrebne usluge, Beograd, najveći je udar na najsiromašnije i najstarije građane a to su penzioneri, jer je prosečna penzija ispod 190 evra, pa oni i pored dotacije Fonda PIO od 35.000 dinara moraju da izdvoje još 3,5 prosečne penzije da sahrane svoje supružnike i najbliže članove porodice. Da su cene troškova na groblju realne penzionerima bi pored dotacije od Fonda PIO bila dovoljna još jedna prosečna penzija za sahranu, a ovako im se otimaju još 2,5 prosečne penzije, ističu iz Udruženja i dodaju da je to razlog zbog koga će se pojedina penzionerska udruženja priključiti protestu pogrebnika.

Skuplja sahrana u Beogradu nego u Pragu

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije saopštilo je da je „pre dolaska Baltovskog na mesto direktora JKP Pogrebne usluge, Beograd i gradskih struktura koje ga štite prosečni troškovi za sahranu na gradskim grobljima iznosili su 50-70 evra (2007-2008. godine), a danas između 500 i 550 evra. Na ovaj način se ukupni troškovi sahrane (kada se troškovima na groblju koje naplaćuje JKP Pogrebne usluge, Beograd dodaju i troškovi kupovina sanduka ili urne, pokrova, venca, cveća) podižu na blizu 1.000 evra. Tako je sahrana u Beogradu skuplja nego sahrana u Pragu, Bratislavi, Varšavi, Budimpešti u kojima su prosečne zarade građana iznad 950 evra (u Srbiji oko 400 evra)”.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here