Home DRUŠTVO Nove prekršajne prijave protiv učesnika protesta Protiv dikature

Nove prekršajne prijave protiv učesnika protesta Protiv dikature

SHARE

Još dvoje studenata koji su učestvovali na protestima “Protiv diktature”, Đorđe Perović i Jelena Anasonović, dobilo je prekršajne prijave zbog navodnog organizovanja ovih protesta, piše list Danas. Dodaje se da su i dvoje studenata koji su već ranije dobili prekršajne prijave, Pavle Terzić i Tijana Hegić, dobili još prekršajnih prijava zbog navodnog organizovanja demonstracija.

Tijana Hegić, koja je do sada primila najviše prekršajnih prijava za navodno organizovanje protestnih šetnji, ocenjuje da je sada jasno da nadležni prijave protiv njih nisu podneli kako bi ih samo zastrašili, već da su odlučni da proces dovedu do kraja.

Prema njenom mišljenju, ovakav potez je pokazatelj da je vlast sa zastrašivanja onih koji su učestvovali na protestima, prešla na kršenje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Doktorand FPN-a Vladimir Perić, koji je ranije dobio prekršajnu prijavu, primio je poziv na ročište na kome će biti saslušani svedoci.

On ocenjuje da ovakav razvoj događaja jasno ukazuje na to da je vlast odlučila da ih kazni za njihovo delovanje.

loading...

“Samo vođenje jednog ovakvog postupka predstavlja pravni apsurd, a ukoliko uspeju da ga dovedu do kraja, to će biti samo još jedan dokaz da smo od samog početka bili u pravu i da ne živimo u pravnoj državi” ističe Perić.

Podsetimo, novinari redakcija Insajder krajem novembra prošle godine otkrili su da je protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija podnela 23 prekršajne prijave, iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da “nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane”.

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega su prijave ipak stigle na adrese učesnika protesta, Stefanović je rekao da je to govorio misleći da mere neće biti preduzimane tokom prvih dana protesta “kada se to moglo nazivati spontanim protestima, koje policija može da toleriše”.

Stefanović je takođe dodao da je „tada bio uveren da iza toga stoji politička organizacija”, a na pitanje redakcije Insajder zašto prekršajne prijave nisu podnete protiv tih političara onda, Stefanović je rekao da za to nema dokaze.

Ko je do sada dobio prekršajne prijave

Prvi od učesnika protesta protiv kojih su podnete prekršajne prijave za organizovanje protesta su studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić.

Nakon saslušanja dvojice studenata polovinom oktobra, njihova advokatica Kristina Todorović iz Jukoma rekla je da ne postoje pravni osnovi za podnošenje prekršajne prijave i označavanje dvojice studenata kao organizatora protesta „Protiv diktature“ u aprilu u Beogradu.

Nakon Terzića i Vučetića, MUP je prijave podneo i protiv studentkinje i doktoranda Fakulteta političkih nauka Tijane Hegić i Vladimira Perića.

Prošireni dekanski kolegijum FPN-a i Izborno veće FDU-a podržali su svoje studente nakon podnošenja prekršajnih prijava.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here