Home DRUŠTVO Slučaj Mitilineos: Na kamate Srbija plaća preko 200.000 dolara

Slučaj Mitilineos: Na kamate Srbija plaća preko 200.000 dolara

SHARE

Pored kompenzacije od skoro 40 miliona dolara, građani Srbije će morati da plate i dodatnu kamatu jer Vlada Srbije još uvek nije izvršila obavezu koju je preuzela odlukom arbitražnog suda.

Kompanija Mitilineosu dopisu od 5. januara 2018. godine podseća Vladu Srbije na obaveze koje je preuzela po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj kojom se država Srbija obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u visini od skoro 40 miliona dolara, saznaje BIRN.

Vladi Srbije se pored toga stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta građane Srbije skoro 3000 dolara, tako da je od stupanja na snagu odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija na ime kamata dužna preko 200 hiljada evra.

I taj se dug iz dana u dan uvećava.

Grčka kompanija je pokrenula spor 2005. godine kada je procenila da njen srpski partner RTV BOR ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Odluka arbitražnog suda je konačna i žalba Federalnom sudu Švajcarske koju je Srbija u međuvremenu pokrenula ne odlaže izvršenje.

loading...

Kada je srpska javnost saznala za presudu, iz Vlade Srbije su dolazili umirujući glasovi da će sve biti sprovedeno kako sud nalaže.

Tako je Ana Brnabić, predsednica Vlade, još krajem avgusta 2017. izjavila da to neće biti problem za budžet Srbije jer je državna kasa u odličnom stanju.

Nije dobra vest, ali se neće drastično odraziti na budžet. Sva sreća, stvarno imamo suficit daleko više nego što je planirano. U principu ćemo možda morati da izbacimo jedan ili dva projekta koji smo planirali do kraja godine iz finansiranja, što nije problem”, kazala je ona na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Vlade Srbije Aleksandar Antić je u prvim komentarima nakon presude rekao da su taj problem napravile prethodne Vlade u periodu od 2004-2012. godine.

„To je još jedan od ‘skeleta koji je iskočio iz ormara’, problem iz prošlosti sa kojim se ova i prethodna vlada suočavaju”, dodao je Antić.

Povodom dopisa grčke kompanije, BIRN je kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali nam je sugerisano da informacije direktno proverimo u ministarstvu finansija jer je dopis adresiran na njih. U ministarstvu finansija nisu mogli da nam kažu ništa više o tom slučaju osim što nas je predstavnica za štampu uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu u koji je BIRN imao uvid ne pominje se ministarstvo privrede, već samo ministar Dušan Vujović, kao i Uprava za trezor i Uprava za javni dug. Takođe, sa dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić iz Beograda koja zastupa državu Srbiju u ovom postupku.

BIRN je u vezi sa ovim slučajemtražio od ministartva rudarstva i energetike da nam dostavi kompletnu dokumentaciju, ali je naš zahtev bio odbijen jer ta dokumenta navodno imaju oznaku „strogo poverljive informacije i dokumenta“.

BIRN se žalio Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji sada vodi postupak protiv ministarstva.

Piše: BIRN/ Izvor Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here