Home DRUŠTVO Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni optužbi za malverzacije s državnim stanovima

Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni optužbi za malverzacije s državnim stanovima

SHARE

 

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas od optužbi za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine tadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević, bivšeg ministra Branislava Ivkovića i bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa.

Ovo je prva prvostepena presuda, izrečena nakon 15 godina od pokretanja ovog procesa 2002.

U obrazloženju Suda se navodi da Tužilašto nije dokazalo da je Kertes vršio pritisak na Cicu Knežević da donese rešenje kojim mu je dodeljena kuća u Ulici beogradskih bataljona, a koje je potpisao Bane Ivković. Navodi se i da nije i da dokazano da su time oštetili budžet države za tadašnjih 960.000 dinara.

Na današnju presud tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

loading...

Drugi deo procesa u ovom slučaju, kojim je obuhvaćena i supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjana Marković, razdvojen je i nastaviće se 22. februara saslušanjem svedoka.

Mirjani Marković, se zbog bekstva sudi u odsustvu za krivično delo podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana međunarodna poternica.

Prema optužnici, Markovićeva se tereti da je kao predsednica direkcije JUL-a Živku Knežević podstrekla da dodeli stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Osim Mirjane Marković, na optužnici su i nekadašnji funkcioneri Državnog preduzeća za izdavanje nekretnina (Dipos), kao i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu.

Poslovanjem DIPOS-a novinari redakcije Insajdera bavili su se u nekoliko navrata. Kako je pisao Insajder, uprkos tome što je dovođena u vezi sa brojnim aferama, suđenje za nezakonitu dodelu stanova jedini je postupak koji se vodi protiv bivše predsednice JUL-a.

Izvor Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here