Home POLITIKA Postignut dogovor Skoplja i Atine: "Republika Nova Makedonija", MSP Grčke demantuje

Postignut dogovor Skoplja i Atine: "Republika Nova Makedonija", MSP Grčke demantuje

SHARE

Vlade u Atini i Skoplju dogovorile su se da Makedonija ime promeni u “Republika Nova Makedonija”, pišu grčki mediji, pozivajući se na albanske.

Taj predlog se pominjao godinama, još od zvaničnog izbijanja spora 1991, ali nije bilo nagoveštaja da bi ga prihvatile obe strane.

Grčki sajt “Proto tema” pominje da je “upadljivo” to što je navodni dogovor objavljen baš danas, kada je zamenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u poseti Atini radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Sa druge strane, jedan albanski sajt se u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju naovodno zvaničnog teksta, poziva na “pouzdane grčke izvore”.

Prema tom tekstu novi dogovoreni pun zvaničan naziv države je “Republika Nova Makedonija”, ili skraćeno “Nova Makedonija”, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je na makedonskom “savremen makedonski jezik” što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”.

loading...

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”.

Novi naziv crkve je “Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija”, sem na grčkom, na kojem se ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija”.

Prema albanskom sajtu o “nacionalnom identitetu” će se još pregovarati, ali se predviđa da će se građani na makedonskom i dalje nazivati “Makedonci”, na engleskom “Etnički Makedonci”, a na grčkom “Slavomakedonci”.

Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke, koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo “Makedonci”, ali na makedonskom i engleskom će biti “grčki Makedonci”.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke: Dogovor nije postignut

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke povodom pisanja albanskih medija da su Atina i Skoplje postigli dogovor oko imena Makedonije, kao i da će ono biti “Republika nova Makedonija”, saopštilo je da se radi o albanskoj provokaciji i odbacilo takvu vest kao netačnu, prenose grčki mediji. U saopštenju se navodi da se radi o čudnom i nepoznatom sajtu, kao i da nije prvi put da se neki albanski sajt bavi “scenarijima” za ime Makedonije.

“Katimerini” u onlajn izdanju prenosi izjavu portparola grčke vlade Dimitrisa Canakopulosa da Atina odbija da učestvuje u spekulacijama o razgovorima o imenu te zemlje.

– Nismo zainteresovani za mnogobrojne spekulacije u vezi sa pregovorima o imenu, već da nastavimo sa pregovorima na ozbiljan način, tako da možemo da dodjemo do rešenja u narednih nekoliko meseci za problem koji nas prati 25 godna – kazao je Canakopulos, odgovorajući na navode medija na albanskom da je postignut dogovor da Makedonija promeni ime u “Republika Nova Makedonija”.

Izvor: Danas, Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here