Home DRUŠTVO Ponovo stečaj u Goši

Ponovo stečaj u Goši

SHARE

Stečajni upravnik u fabrici šinskih vozila “Goša” u Smederevskoj Palanci Aca Mitić rekao je da je Privredni sud u Požarevcu doneo rešenje o uvođenju stečaja u tu firmu, čime je potvrdio prvobitno rešenje koje mu je Apelacioni privredni sud osporio i zatražio da se još jednom razmotre razlozi za njegovo uvođenje.

On je za Betu rekao da će se 14. februara održati prvo poverilačko ročište i izabrati Skupština i Odbor poverilaca.

“Ukupna dugovanja Goše su preko tri milijarde dinara ili oko 27 miliona evra”, rekao je Mitić.

Dodao je da se radnicima na ime plata duguje 243 miliona dinara, državi za poreze i doprinose 588 miliona, dobavljačima u zemlji 284 miliona, dobavljačima u inostranstvu 53 miliona, a bankama 185 miliona dinara od čega Fondu za razvoj oko 150 miliona dinara.

Privredni sud u Pošarevcu prvi put je doneo rešenje o uvodjenju stečaja u tu fabriku 16. novembra prošle godine, a zahtev za pokretanje podnela je zemunska firma AA Konsalting kapital, koja je potraživanje od 400.000 evra kupila od slovačke firme ŽOS Zvolen, ćerke firme Žos Trnave.

loading...

Vlasnik “Goše” do aprila ove godine bila je ŽOS Trnava, a u aprilu prošle godine prodala ga je kiparskoj firmi Lisnart, a potraživanje prenela na Žos Zvolen.

Plate zaposlenima nusu redovno isplaćivali ni ŽOS Trnava, ni Lisnart, pa su štrajkovali od marta do jula prošle godine.

“Goša” je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava kada je prodata kiparskoj firmi Lisnart, međutim, niko se iz firme sa Nikozije nije pojavio u Goši.

S obzirom da nove vlasnike niko nije ni video ni čuo, ostala je sumnja da je Lisnart Holdings samo još jedna ćerka firma slovačke ŽOS Trnave. ŽOS Trnava je svoja potraživanje od 400.000 evra prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen, a tek osnovana firma iz Zemuna AA Konsalting kapital kupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here