Home POLITIKA Selaković: Amfilohije se bavi vradžbinama

Selaković: Amfilohije se bavi vradžbinama

SHARE

Generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković rekao je da se mitropolit Amfilohije “bavi vradžbinama”, kada govori o strahovanju da će “Vučić predati KiM”.

Mitropolit crnogorsko-primorski rekao je tokom vikenda da se boji da politika predsednika Srbije “vodi izdaji Srbije i Kosova”, kao i da se Vučić promenio.

Amfilohije: Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji

“O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučiću već dva puta držao opelo”, rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

Funkcioner SNS i blizak saradnik predsednika Srbije naveo je da Amfilohije u svojoj izjavi ne osuđuje Vučića za nešto što je učinio, već se “bavi vradžbinama”.

“Govori o nekim neizvesnim stvarima, on govori nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja”, rekao je Selaković. Takođe, on je rekao da je “simptomatično ko je požurio da obavesti srpsku javnost o izjavama Amfilohija”, navodeći da je to u pitanju pre svih “američka televizija N1”.

loading...

Bivši ministar pravde je rekao da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

“Kao što nije hteo da se dodvorava beogradskoj čaršiji i onima koji su uvalili Beograd u dugove, neće Vučić da se dodvorava ni Amfilohiju Radoviću”, rekao je Selaković.

Dodaje da postoji istorija, od Slobodan Miloševića, preko Mila Đukanovića i “Amfilohijeve politike zatezanja i postepenog popuštanja, i posle toga sve manjeg broja Srba i u Crnoj Gori” a s druge strane je politika Aleksandra Vučića koja dovodi do povećanja broja Srba na KiM.

Istakao je da Vučić neće nastaviti politiku “dodvoravanja Amfilohiju Radoviću, Grigoriju, i sličnima”.

“Nadam se da će nastaviti politiku koja je dala doprinos i pomoć države izgradnji Hrama Svetog Save”, rekao je Selaković.

Prema rečima Selakovića, Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda je završen.

Kako je naveo, ona bi trebalo da obezbedi aktivnosti na očuvanju srpskog jezika i pisma. Dijalog o KiM će biti nastavljen, i važno je da ljudi imaju pravo na mišljenje koje nije samo političko. On je gostujući u Dneviku RTS-a rekao da je deklaracija na neki način spremna za potpisivanje i usvajanje i da je reč o pravno-političkom aktu koji bi Srbima trebalo da omogući zaštitu obeležja i identiteta. Istakao je da bi deklaracija trebalo da obaveže na ulaganje maksimalnih aktivnosti na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Dodao je da se nada uspehu bez napadanja nikoga i tražeći za srpski narod ono što je priušteno pripadnicima manjina u Srbiji.

Selaković kaže da je ranije deklaracija bila najavljena do Nove godine, ali da nekada nije moguće držati se fiksnih datuma. Nada se i da deklaracija neće biti samo mrtvo slovo na papiru.

Generalni sekretar predsednika Srbije ističe i da mnogi kritikuju nešto što nisu videli ni pročitali a kaže da mediji vole to da potenciraju.

“Hajde da vidimo kakav će biti tekst i šta će se na osnovu njega delati i činiti, to je po meni najvažnije”, poručio je Selaković.

Govoreći o navodima da je bilo moguće ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM, Selaković je naveo da su na zadovoljstvo svih Srba Badnji dan i prvi dan Božića prošli mirno.

Kaže da, od kada predsednik Aleksandar Vučić pregovara o KiM, nema etnički motivisanog ubistva Srba, “što je politika uspeha za razliku od politike busanja u prsa”.

Navodi da je ranije bilo sve manje Srba na KiM, a sada ih je nekoliko hiljada više.

“I deset godina i sto godina pregovaranja bolje je od jednog dana sukoba”, naveo je Selaković.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here