Home SVET Egipat preispituje odluku o priznanju Kosova?

Egipat preispituje odluku o priznanju Kosova?

SHARE

Egipat bi mogao uskoro da preispita odluku o priznanju Kosova, pišu Novosti citirajući jednog od najpoznatijih arapskih novinara Abdel Latif el Menjavia koji je u dnevniku “Al Masri al Joum” objavio tekst pod naslovom “Da li je vreme da se preispita odluka bratstva?”.

On u tekstu navodi da bi Egipat morao da pokuša da popravi štetu i preispita odluku koju je donelo Muslimansko bratstvo, pokušavši time da zadovolje Ameriku.

Novosti podsećaju da je Kairo priznao Kosovo 26. juna 2013, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanje s vlasti dotadašnjeg predsednika Muhameda Mursija, a odluku o priznavanju pročitao je tadašnji portparol egipatskog MSP Badr Abdel Atija, koji je u isto vreme naglasio da Kairo želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom.

Ni posle pet godina od priznavanja nisu razvijeni ni diplomatski ni privredni odnosi Kaira s Prištinom, niti su otvorene ambasade. Ukoliko Egipat preinači svoju odluku u vezi s Kosovom, to bi veoma brzo moglo da izazove domino efekat i da broj zemalja koje priznaju Prištinu sa sadašnjih 106 padne ispod 100, što je kako je naveo šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, cilj srpske diplomatije.

Navodi se, takođe, da će narednih meseci Beograd detaljno “pročešljati” spisak svih država koje su priznale nezavisnost Kosova i odrediti listu onih koje bi potencijalno mogle da stave na dnevni red preispitivanje ove odluke, kako bi bila sprovedena opsežna diplomatska akcija.

 

loading...

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here