Home DRUŠTVO PSG: Koncesija za Aerodrom Nikola Tesla štetna i netransparentna; DJB: Nastavak koruptivnih...

PSG: Koncesija za Aerodrom Nikola Tesla štetna i netransparentna; DJB: Nastavak koruptivnih poslova vlasti

SHARE

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da se protivi odluci Vlade Srbije o davanju koncesije za aerodrom “Nikola Tesla” francuskom preduzeću “Vansi erports”, jer je ta odluka u suprotnosti sa ekonomskim interesima Srbije.

U saopštenju PSG je pozvao nadležne institucije da spreče realizaciju te odluke s obzirom da je, kako se navodi, koncesija pripremljena bez ozbiljne studije o ekonomskoj opravdanosti, na netransparentan način i uz sumnju da će ugovor ostati obavijen velom tajne kao i svi ostali ugovori sa “sličnim koruptivnim elementima” koje je aktuelna vlast “uspešno” zaključila.

PSG je naveo da je jedini razlog za davanje koncesije želja vlasti da kratkoročnim finansijskim injekcijama pruži lažnu sliku ekonomskog prosperiteta, zanemarujući dugoročne posledice strateški štetne odluke.

Pokret je podsetio da su vladini zvaničnici govorili da je Aerodrom uspešna, profitabilna kompanija, koja je već treću godinu zaredom zauzela peto mesto medju najboljim aerodromima u Istočnoj Evropi, kao i da bivši direktora te kompanije tvrdi da je Aerodrom poslovao sa godišnjim profitom od 30 miliona evra, sa realnim izgledima da dobit bude i veća u narednom periodu.

“Postavlja se logično pitanje zbog čega bi se država, na 25 godina, odrekla jednog od najuspešnijih i strateški najznačajnijih preduzeća umesto da reinvestiranjem dobiti u cilju daljeg unapredjenja poslovanja omogući kontinuirano sticanje profita i zadrži potpunu kontrolu nad jednim od najvećih aerodroma u ovom delu Evrope”, naveo je PSG u saopštenju.

loading...

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da je francuska korporacija “Vansi erports” (Vinci Airports) dala najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina za aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je ovo “izvanredan signal za dolazak investitora u Srbiju”.

DJB: Koncesija za aerodrom nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je da odluka Vlade Srbije o davanju aerodroma “Nikola Tesla” Beograd u koncesiju francuskoj kompaniji “Vansi erports” (Vinci Airports) predstavlja nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti i pljačke državne imovine.

“Upozoravamo da je bez ikakve studije ekonomske opravdanosti koncesija veoma štetna za Srbiju i da iza nje stoje koruptivni dilovi kao i u svim poslovima sa ‘Arapima’ oko ‘Er Srbije’, ‘Beograda na vodi’, poljoprivrednog zemljišta i brojnih pokušaja prodaje državne imovine”, navodi se u saopštenju.

DJB je naveo da će koncesijom biti oštećeni budžet i gradjani Srbije, jer su gradjani mali akcionari koji poseduju 17 odsto aerodroma.

“Aerodrom je profitabilna kompanija i ne postoji razlog zašto bi ovaj državni monopol bio poklonjen bilo kojoj privatnoj firmi. Jedini monopol koji je gori od državnog je privatni”, navodi se u saopštenju i dodaje da je koncesija za aerodrom omogućena Zakonom o upravljanju aerodromima koji je u Skupštini Srbije usvojen krajem 2016. godine “bez ikakve rasprave”.

Ugovor na 25 godina, detalji ponude za sada nepoznati

Odluke Vlade Srbije o izboru najpovoljnije ponude za korišćenje i upravljanje preduzećem Aerodrom Nikola Tesla u narednih 25 godina objavljena je na sajtu ovog preduzeća, a kako se navodi u Odluci, kao najpovoljnija je izabrana ponuda kompanije Vinci Airports. U Odluci se ne navode detalji ponude, već samo da ugovor mora da bude potpisan u roku od 60 dana.

Kako su objavili mediji pozivajući se na neimenovane izvore, “Vansi erports” je ponudio 501 milion evra za koncesiju aerodroma na 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od pet do 16 miliona evra.

U Odluci Vlade Srbije se takođe navodi da će izabrani ponuđač plaćati „koncesionu naknadu na način i u iznosima predviđenim u konačnom tekstu javnog ugovora“, a ugovor će biti potpisan u naredna dva meseca.

Koncesiju na Aerodrom ili pravo na korišćenje nacionalnog dobra, kako glasi jedna od definicija, Vlada je odobrila na 25 godina, što znači da će u tom periodu Aerodromom upravljati kompanija Vinci.

Detalji, poput onog koji se tiče visine taksi za prevoznike i putnike, biće poznati tek kada bude potpisan i objavljen ugovor.

Prema jučerašnjem pisanju lista Blic, za koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” prijavile su se kompanije koje su za 25-godišnje upravljanje ponudile naknadu veću od 450 miliona evra.

Aerodrom Beograd monopolsko je preduzeće, što znači da zarađuje od svih avio-kompanija koje ga koriste za saobraćaj, a po pravilu je poslovalo profitabilno.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here