Home DRUŠTVO Danas paljenje badnjaka, sutra lomljenje česnice

Danas paljenje badnjaka, sutra lomljenje česnice

SHARE

Svečano otvorena manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“

 Paljenje badnjaka u okviru programa “Božićno seoce kod Hrama” biće održano na Badnje veče danas u 16 časova ispred Male crkve.

Na sam dan Božića, prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12 časova.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Slobodan Trkulja (Balkanopolis), Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Bistrik, bend 357, hor „Jedinstvo“ iz Kotora, hor „Mokranjac, dirigent Heraldo Estrada i mnogi drugi.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove, a program će trajati do 28. januara.

Svakog dana posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ je svečano otvorio patrijarh srpski Irinej u četvrtak, pred prepunim platoom ispred Hrama Svetog Save. U svom obraćanju prisutnima, patrijarh je poželeo građanima srećne i blagoslovene pretpraznične dane i rekao da je to prilika da se duhovno i moralno pripreme za Božić.

loading...

Generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković je rekao da je manifestacija „Božićno seoce kod Hrama” jedna od divnih, novih stvari kojom je Beograd oplemenjen u prethodne četiri godine. Pre zvaničnog programa na platou ispred Hrama, NJegova svetost je podelila božićne paketiće deci iz mnogodetnih porodica, porodica korisnika crkvenih kuhinja i domova za nezbrinutu decu, u Kripti Hrama Svetog Save, u organizaciji Verskog dobrotvornog starateljstva i Svetosavskog zvonceta. Na platou je nastupio i Reprezentativni orkestar garde Vojske Srbije, a muzički program nastavljen je nastupom najmlađih na Raspevanoj božićnoj jelki. Prisutne je oduševio program koji je izveo dečiji crkveni hor „Rastko“.

Doček pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom i vatrometom.

Grupa Nektarija i “Teatar na točkovima” juče

 

Manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ nastavila je sa programom i juče kada je na platou ispred Hrama nastupila grupa „Nektarija“. Od 18 časova nastupio je hor „Hadži Ruvim“, u 19 časova za decu je organizovana predstava pozorišta „Teatar na točkovima“, a u Kripti Hrama predstava „Jazavac pred sudom“ od 20 časova.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here