Home DRUŠTVO Šabić: Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju poverenika u slučaju senior kartica

Šabić: Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju poverenika u slučaju senior kartica

SHARE

 

Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koje je uputio povodom nezakonitosti i nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u okviru akcije “Senior kartice”, objavljeno je na sajtu poverenika.

Gradska uprava je poverenika obavestila da je Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, izdat nalog da se izvrši anonimizacija podatka – JMBG građana, kao i da se ubuduće pristupnice štampaju bez navedenog podatka. Takođe, svim „punktovima“ na kojima se senior kartice mogu uzeti biće dostavljeno odgovarajuće uputstvo.

Istovremeno, poverenik podseća da je svojevremeno, kada je pokrenuo postupak nadzora povodom nedozvoljene obrade podataka o ličnosti u slučaju “Senior kartice”, to bilo propraćeno neodgovornim i nekompetentnim izjavama nekih gradskih čelnika u kojima su totalno neprimerenim manirom i rečnikom, iznošene uvrede i insinuacije na račun poverenika, i tvrdnje, očigledno bez osnova, da je “sve rađeno po zakonu”.

Poverenik još jednom ocenio da su te reakcije gradskih čelnika bile primer nerazumevanja sopstvene uloge i odgovornosti i da se takvim i sličnim reakcijama direktno dovodi u pitanje ostvarivanje principa zakonitosti, elementranog u svakom uredjenom društvu.

Senior kartice – socijalna ili predizborna mera?

loading...

Podsetimo, Grad Beograd je od 1. novembra uveo personalizovane senior kartice za penzionere kojima oni mogu da ostvare brojne popuste, a sve troškove izrade i distribucije kartice snosi upravo Grad Beograd.

Poverenik zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti Rodoljub Šabić tada je najavio da će podneti zаhtev zа pokretаnje prekršаjnog postupkа protiv gradske uprave jer ga nije na vreme obavestila o početku obrade podataka o ličnosti u okviru akcije “Beogradske senior kartice”.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je dan kasnije povodom pokretanja nadzora izjavio da se sve u vezi sa projektom „Senior kartice“ radi shodno zakonskim propisima.

Mali je novinarima u Beogradu rekao da ne veruje “u zlu nameru” Šabića, ali da način na koji je komentarisao projekat pokazuje da ne razume ono što Beograd radi.

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, izjavio je da je odluka Grada diskriminatorna jer beogradske senior kartice jedino nisu dobili penzioneri sa teritorije opština Novi Beograd i Stari grad.

Šapić je za Insajder tada rekao da to nije fer jer građani Novog Beograda čine jednu od najmnogoljudnijih opština i u budžet grada uplaćuju najveću svotu novca.

„Mislim da nije ispravno i pravedno da Novobeograđani trpe samo zato što su glasali za mene”, rekao je Šapić za Insajde.

Odluka gradskih vlasti izazvala je kritike opozicije, ali i građana u drugim gradovima u Srbiji zbog protekcije penzionera u glavnom gradu Srbije. U opoziciji su istakli da vlast uvodi  senior kartice u Beogradu zbog predstojećih beogradskih izbora.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here