Home DRUŠTVO Grčka izručuje Makedoniji bivše obaveštajce optužene u aferi „prisluškivanje“

Grčka izručuje Makedoniji bivše obaveštajce optužene u aferi „prisluškivanje“

SHARE

 

Sud u Solunu doneo je odluku da izruči dvojicu bivših makedonskih obaveštajaca, za kojima je Skoplje raspisalo međunarodne poternice, javlja makedonska televizija Telma.

Podseća se da je reč o bivšem načelniku u Upravi za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Makedonije Gorano Grujevskom i njegovom saradniku Nikoli Boškoskom.

Grujevski i Boškovski su optuženi za nelegalno prisluškivanje više od 20.000 građana u Makedoniji i uništavanje opreme za prisluškivanje.

Dva bivša funkcionera UBK, koji su u julu pobegla iz Makedonije kada im je određen pritvor, uhapšena su na aerodromu u Solunu 18. oktobra kada su pokušali da otputuju za Budimpeštu s falsifikovanim bugarskim pasošima.

loading...

Obojici je nakon podizanja optužnica određen pritvor, ali nisu odmah privedeni, već im je omogućeno prvo da se žale Vrhovnom sudu. Taj period Grujevski i Boškoski su iskoristili da pripreme bekstvo, u kojem su bili 84 dana.

Goran Grujevski je u međuvremenu u odsustvu u Sudu u Skoplju nepravosnažno osuđen na godinu i po dana zatvora za uništavanje dokumentacije o nelegalnom prisluškivanju.

Podsetimo, Direkcija za bezbednost i kontra-obaveštajne službe je, kako je ranije navedeno, nezakonito prisluškivala zvaničnike, političare, novinare, diplomate i hiljade drugih gađana u periodu od 2008. do 2015.

Aferu “prisluškivanje” obelodanio je aktuelni premijer Zoran Zaev, u vreme kada je njegova stranka, Socijaldemokratski savez Makedonija, bila opozicija. Na konferencijama za novinare Zaev je obelodanio 38 prisluškivanih razgovora, tzv “bombi”. Zbog sadržaja prisluškivanih razgovora u Skoplju su sudski procesi i istrage protiv bivšeg premijera Nikole Grujevskog i drugih bivših makedonskih funkcionera.

Izvor: Telma, Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here