Home DRUŠTVO Ovoliko je svaka kuća u Srbiji platila da bismo gledali Nemanjiće!

Ovoliko je svaka kuća u Srbiji platila da bismo gledali Nemanjiće!

SHARE
FOTO: PRINTSCREEN

Serija koja ne prestaje da šokira. A šta je s budžetom?!

Od kako je premijerno na RTS-u 31. decembra 2017. godine prikazana prva epizoda serije “Nemanjići“, bura oko nje se ne stišava! 

Najveća serija u istoriji RTS najglomazniji je projekat ove televizije, a najveća i najobimnija igrana TV serija snimana je na oko 240 lokacija.

Ono o čemu se od samog starta spektakularno najavljivane serije pisalo jeste – budžet koji je utrošen na njeno snimanje.

Mnogi je nazivaju srpskom verzijom “Igre prestola”, na čije snimanje inače je utrošeno 10 miliona dolara po epizodi.

loading...

Inače, država Srbija je ove godine predvidela 8,2 milijarde dinara za kulturu, a o ceni serije samo se spekuliše.

I dok je nekima smetala gluma, nekima kostimi, mnogi su se zapitali “koliko bre to sve košta”. Za medije je reditelj Marko Marinković, između ostalog rekao da je celokupan budžet “Nemanjića” troduplo manji od budžeta epizode “Igre prestola” (oko 10 miliona dolara).

U medijima se pominje suma od 3.200.000 evra, što se poklapa sa njegovim tvrdnjama, a serija je navodno finansirana od strane poreskih obveznika.

Poređenja radi, ako ste mislili da je jelka od 83.000 evra koja se nalazi na početku Knez Mihajlove skupa, od novca koji je utrošen na snimanje “Nemanjića” moglo je da su kupi 38 ovakvih jelki!

Da se osvrnemo i na jeftinije stvari, i to od društvenog značaja…

Obrok u narodnoj kuhinji državu košta oko 170 dinara za svaku socijano ugroženu osobu, što je oko 1,4 evra. Za novac koji je utrošen na seriju moglo bi da se plati preko 2,2 miliona obroka.

I o ceni fontane dugo se spekulisalo jer je na nju utrošeno 1,8 miliona evra, koje čini se Srbija nema! Tako gledano, za snimanje najvećeg projekta RTS-a mogle su da se kupe skoro pa dve fontane na Slaviji.

888 talentovanih mladih Srba moglo je da godinu dana prima stipendije od 300 evra mesečno za ovaj isti novac.

Kako u Srbiji ima oko 2,2 miliona domaćinstava, a oko 94 odsto izmruje pretplatu RTS kroz račun za struju, ispada i da je svaka kuća izdvojila oko 180 dinara da bi “Nemanjići” nastali.

Espreso.rs

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here