Home DRUŠTVO Dete iz Slovenije se zarazilo malim boginjama u Srbiji

Dete iz Slovenije se zarazilo malim boginjama u Srbiji

SHARE

U Ljubljani je hospitalizovano i stavljeno u izolaciju dete obolelo od malih boginja kojima se zarazilo u Srbiji iz koje je u Sloveniju došlo pre nekoliko dana, potvrdili su za slovenački portal Siol.net na ljubljanskoj klinici za zarazne bolesti, dodajući da bolest za sada protiće bez komplikacija.

Reč je o prvom slučaju te zarazne bolesti u Sloveniji u ovoj godini.

Iz Slovenije upozoravaju domaće turiste koji su praznike odlučili da provedu u zemljama gde je bilo više slučajeva malih boginja, među kojima je i Srbija, da se pre toga testiraju i vakcinišu, u slučaju da ranije to nisu učinili.

Male boginje mogu u ekstremnim slučajevima izazvati teške zdravstvene posledice pa i smrt, stoga slovenački zdravstveni radnici zadnjih nedelja upozoravaju na opasnost “pomodnog trenda” koji se širi među roditeljima koji ne žele da vakcinišu svoju decu.

Opšta vakcinisanost stanovništva u Sloveniji smanjila se zbog toga s 95,9 posto 2007. godine na 92,3 posto 2016. godine čime je povećana mogućnost pojave bolesti jer se kolektivni imunitet na zarazne bolesti smanjuje.

loading...

Zbog uverenosti dela roditelja da je vakcinisanje štetno, da izaziva teške komplikacije ili čak autizam, Ljubljana ima stepen vakcinisanosti od samo 85 posto.

Glavni grad Slovenije ima veliki priliv turista koji mogu biti i potencijalni prenosnici zaraznih bolesti.

Pogrešno je mišljenje da su male boginje bezopasna bolest koju treba prirodno preboleti, a zaraznost je vrlo visoka – njome se zarazi devet od deset ljudi koji su došli u kontakt s obolelim prenosnikom virusa, upozoravaju lekari.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here