Home POLITIKA Ratni raspored baraba

Ratni raspored baraba

SHARE

PIŠE: Nebojša Vučinić

Teško je na bilo koji drugi način oceniti Srpsku naprednu stranku, nego kao interesnu organizaciju, koja je okupila šljam, bašibozuk, barabu i fukaru, s ciljem da zauzmu pozicije koje po znanju i sposobnosti ne zaslužuju, i ostvare dobit koju poštenim poslom ne bi mogli.

Realno govoreći, ne sećam se – a ni iz istorije nisam stekao takav utisak – da je ikad sav društveni, moralni i socijalni (a možda i genetski) otpad jedne nacije uspeo da se okupi u jednu stranku.
I tako je stvoren jedan fekalni perpetuum mobile, u kome šljam podržava šljam, da bi ga podržao šljam koga će podržati šljam. A da bi sve to postigli, i održali se, oni aktivno rade na stvaranju nenormalnih životnih uslova u Srbiji, u kojima pamet, obrazovanje, poštenje i čestitost nemaju šta da traže. Oni svakom svojom činidbom banalizuju, nipodaštavaju i obeshrabruju svako inteligentno delanje, svako nastojanje da se država unapredi, svaki rad na obrazovanju – opštepolitičkom i logičkom – stanovništva.

Ovde su barabe i bašibozuci dobili „ratni raspored“: na raspolaganju su im sva sredstva, od uvreda, denuncijacija i pretnji, preko permanentnog zatupljivanja stanovništva i navođenja da se bavi golom egzistencijom, do fizičkih nasrtaja, otpuštanja i likvidacija.

Ništa nije zabranjeno vladajućoj kliki, bahatost i divljaštvo manifestuju se svakodnevno (preko TV ekrana, u preduzećima, u javnom životu…) i nasilnicima je veoma bitno da građani shvate da ih institucije neće zaštititi.

loading...

Logika fukare i bašibozuka ješto je narod više u mulju, što je više zabavljen egzistencijalnim problemima, što ga više muči svakodnevno sučeljavanje sa primitivnizmom, neznanjem i bahatošću na svim nivoima – lakše ćemo i duže vladati.
Njihova logika je i: uništi, srozaj i ponizi svaki realni autoritet koji bi na ovaj ili onaj način mogao da bude smetanja tvom i takvom vladanju.

No, ovde vladanje nije cilj samo po sebi. Ovde je držanje pozicija preduslov za sticanje (nerealne) finansijske dobiti, što prati i srazmerno bahato ponašanje dojučerašnjih autsajdera. U osnovi toga, opet, jeste lečenje kompleksa, a sama manifestacija pojave je kao po pravilu, od vrha do dna: jačemu se ponizno klanjaj, onog na lestvici ispod sebe ponižavaj. Ko ne dopusti da bude ponižavan, očas je neprijatelj, prokazan u propagandnoj mašineriji.

Dakle, ta propagandna mašinerija, beskrupulozna i zla, maskirana imenom „mediji“, suštinski, kao i svi ostali segmenti društva, postoji tako i u tom obliku dok god radi posao. Ali, očigledno je nedovoljno, jer učestalo udvaranje elementima sile pokazuje i nesigurnost i procenu da većina naroda ipak shvata da mu nije tako lepo, uprkos veselom šarenilu u slikama propagandne mašinerije.

Bahatost seoskog kafanskog siledžije ovde je osnovna karakteristika – i na nju se, nažalost, ne može odgovarati miroljubivim povlačenjem. Logika barabe onda nalaže da se pritisak poveća. Ali, dok se normalni, čestiti ljudi, kojih je u ovoj zemlji ipak u većini, dosete da je neophodno nešto menjati u stavu i ponašanju, da je nužno pružiti aktivan otpor – postoji realna opasnost da i ovo malo preostalog zdravog tkiva države, sistema, državnih organa i institucija, bude uništeno.

I ne, nije optimistička prognoza: taman da se sutra ujutru na sav ovaj haos i beznađe stavi tačka, i da sve krene iz početka, šta mislite – koliko će biti potrebno ovom društvu da ozdravi, da se vrate civilizacijski standardi, da znanje, sposobnost i obrazovanje budu realno vrednovani, da moral prestane da bude najkorišćenija reč, a najmanje primenjena kategorija.

Kolumnista

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here