Home POLITIKA Jeremić: Pojedini lideri EU podržavaju korumpirane diktature na Balkanu zarad stabilnosti

Jeremić: Pojedini lideri EU podržavaju korumpirane diktature na Balkanu zarad stabilnosti

SHARE

 

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Berlinu da pojedini evropski lideri ignorišu činjenicu da su na Zapadnom Balkanu ponovo ugrožene neke od osnovnih vrednosti demokratije i da posredno podržavaju korumpirane diktature zarad održavanja takozvane stabilnosti.

“To je ne samo etički upitno, već i dugoročno štetno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i za Evropu”, istakao je Jeremić na Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, koji su organizovali Fondacija “Kerber” i nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Konferenciju na kojoj je Jeremić govorio otvorio je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je istakao neophodnost sveobuhvatnog redefinisanja međunarodnih prioriteta – kako za Nemačku, tako i za EU – i dodao da je u ovom trenutku “Kina jedina svetska sila koja ima dugoročnu stratešku viziju svojih interesa”.

Glavne teme na ovogodišnjem Forumu bile su budućnost EU, nastavak bliskoistočne krize, kao i pitanja globalne nuklearne bezbednosti. Među govornicima bili su i evropski komesar za bezbednost Džulijan King, glavni diplomatski urednik Njujork tajmsa Stiven Erlanger i predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov.

loading...

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here