Home SVET Sukobi u Ukrajini zbog hapšenja Sakašvilija

Sukobi u Ukrajini zbog hapšenja Sakašvilija

SHARE

 

Oko 200 pristalica bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija blokiralo je puteve i postavilo barikade u Kijevu nakon njegovog hapšenja. Policija je upotrebila suzavac da rastera okupljene oko vozila u kojem se Sakašvili nalazi kako bi bio odveden na saslušanje.

Nekoliko ljudi je povređeno u sukobima pristalica Sakašvilija i pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti, prenose lokalni mediji.

Citirajući ministra policije, RIA Novosti prenosi da je jedna žena privedena zbog razbijanja prozora na policijskom vozilu.

Kako prenose mediji, policija sklanja ljude sa policijskog vozila kako bi omogućila Sakašvili bude odveden na saslušanje.

loading...

Ukrajinski opozicionar i bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili pretio je jutros da će skočiti sa jedne zgrade u Kijevu, nakon čega su ga uhapsili pripadnici ukrajinske policije.

Policija je rano jutros došla u njegov stan da bi izvršila pretres, nakon čega se Sakašvili popeo na krov i pretio da će skočiti, objavila je lokalna televizija, a prenosi Sputnjik.

“Žele da me otmu pošto sam ustao u odbranu ukrajinskog naroda. Hteli su da to urade u tajnosti, ali im nije uspelo”, rekao je Sakašvili okupljenima na ulici.

Sakašvili je pre dva dana pozvao građane na proteste na glavnom trgu u Kijevu ako Skupština Ukrajine ne bude u roku od nedelju dana donela zakon o smeni predsednika republike Petra Porošenka.

Sakašvili predstavlja politički izazov za Porošenka koji ga je postavio za guvernera Odese pošto mu je u Gruziji istekao predsednički mandat.

U međuvremenu su se njih dvojica razišli, a Porošenko je Sakašviliju u julu oduzeo ukrajinsko državljanstvo.

Bivši gruzijski predsednik je u novembru na silu prešao ukrajinsku granicu i tako se vratio u tu zemlju.

Izvor: RT; Beta, Sputnjik, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here