Home DRUŠTVO Šarčević: Niko ne treba da brine za diplome koje su stečene u...

Šarčević: Niko ne treba da brine za diplome koje su stečene u poslednjih 20 godina

SHARE

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas u Boru da se o priznavanju zvanja na fakultetima u Srbiji zakon ne može tumačiti retrokativno.

On je rekao i da niko ne treba da brine za diplome koje su stečene u poslednjih 20 godina, osim, kako je rekao, nekih koji su ih stekli na sumnjiv način.

Prema pisanju Večernjih novosti, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji.

“U svetu ne postoji retroaktivna primena zakona i ne možete jedan doktorat osporiti, jer je reč o ljudima koji su stekli zvanja, imaju svoje porodice, a neko se sada igra njihovom sudbinom i ugledom”, rekao je Šarčević

Dodao je i da se jednom data akreditacija može osporiti “u drugoj reakreditaciji”, i selektovati privatni od državnih fakulteta.

loading...

On je u izjavi novinarima tokom obilaska srednjih i osnovnih škola u Boru ocenio i da je KAPK odlučio da uvede red u visoko obrazovanje, a onda je doprineo stvaranju “pravne nesigurnosti”.

“Po ovom pitanju angažovali smo i eksperte Evropske komisije, a tražili smo i mišljenje Saveta za visoko obrazovanje”, rekao je Šarčević

Dodao je i da će ceo problem postaviti “isključivo kao pravni”.

Šarčević je rekao da je Ministarstvo blizu rešenja, i da će “ovih dana izneti svoj stav”.

“Niko ne mora da brine za svoje diplome, osim nekih koji su ih stekli na ‘sumnjiv način’, rekao je ministar.

Izvoe: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here