Home DRUŠTVO LSV: Dokad će se umanjivati penzije?

LSV: Dokad će se umanjivati penzije?

SHARE

Liga socijaldemokrata Vojvodine potsetila je da su prošle tri godine od usvajanja zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, a on se i dalje primenjuje.

Kada je 2014. godine najavljivan i usvajan, bilo reči da će trajanje zakona biti oročeno na tri godine. U predlogu zakona pisalo da će on važiti od novembra 2014. do decembra 2017, ali u zakonu koji je kasnije usvojen u parlamentu rečenica o njegovom vremenskom ograničenju je nestala, navodi LSV.

Dodaje se da zato nije bilo iznenađenje kada je premijerka nedavno poručila da će penzije od 1. januara biti veće nego pre smanjenja 2014, dodavši da će Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija nastaviti da važi i iduće godine, kao i da još neko vreme neće biti vraćena mera usklađivanja penzija dva puta godišnje.

Dok su dugovi nereformisanih javnih preduzeća nastavili da se gomilaju, tokom tri godine štedelo se na penzionerima. Na kašičicu je vraćano parče po parče oduzetog, obavezno uz pompezne najave i pred izbore, najpre parlamentarne, predsedničke, pa evo i sad pred beogradske, stoji u saopštenju.

LSV ukazuje da je, prema pisanju medija, na penzionerima tokom ove tri godine ušteđeno 612 miliona evra, što znači da je svakom penzioneru oduzeto u proseku više od 40.000 dinara. Zato dve jednokratne pomoći od po 5.000 dinara, isplaćene prošlog novembra pred predsedničke i sada uoči beogradskih izbora, predstavljaju samo deo onoga što je penzionerima i penzionerkama zakinuto u prethodne tri godine, navodi se u saopštenju.

loading...

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here