Home DRUŠTVO Zloupotrebljen napad na novinarke Pinka

Zloupotrebljen napad na novinarke Pinka

SHARE

 

Medicinski izveštaj sudskog veštaka Branimira Aleksandrića koji je zatražilo Više javno tužilaštvo, a objavio list Danas, pokazuju da su novinarke TV Pink Gordana Uzelac i Mara Dragović napadnute tokom protesta Dveri 16. septembra, ali i da su vlast i pojedini mediji zloupotrebili napad u političke svrhe.

Pink, Informer, Srpski telegraf, ali i pojedini ministri, pa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristili su incident u političke svrhe, šireći dezinformacije o težini povreda.

Informer.rs je, citirajući zamenika direktora Urgentnog centra Dušana Jovanovića, javio da su Gordani Uzelac “lekari konstatovali teži potres mozga zbog čega je zadržana na lečenju”. „Povrede su ozbiljne te smo stoga odlučili da obe novinarke budu zadržane na posmatranju“, preneo je Informer Jovanovićevu izjavu.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon posete novinarkama u bolnici naveo da je Gordana Uzelac dobila udarac između brade i uha i potres mozga, dok Mara Dragović ima naprsnuće rebra.

loading...

Uprkos ovim izjavama o stanju napadnutih novinarki, dnevni list Danas, koji navodi da je imao uvid u medicinski izveštaj sudskog veštaka Branimira Aleksandrića piše da one nisu zadobile zadobile teške , već lake telesne povrede.

„Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju, sudski veštak je izneo mišljenje da je Gordana Uzelac zadobila ’samo površne nagnječine mekog tkiva u desnom slepoočnom predelu, što predstavlja laku telesnu povredu. Dragović je, takođe, prema Aleksandrovićevom izveštaju, zadobila ’samo površne nagnječine mekih tkiva u potiljačnom predelu“, navodi Danas.

Ovaj list se poziva i na spise Višeg javnog tužilaštva, u kojima je novinarka Uzelac opisala ceo događaj: „Pošto je bio na metar od mene, udario me je, ne mogu da se setim da li otvorenom ili zatvorenom šakom u predelu desne strane lica, odnosno obraza i vrata. Tada mi je ispao telefon, kao i mikrofon. Ja sam sela na pločnik jer mi se zavrtelo u glavi i počela sam da plačem, verovatno od šoka i tada mi je prišlo meni neko nepoznato lice i unelo me u zgradu TV Pinka“, prenosi Danas.

Kako list dalje navodi, Maja Dragović je izjavila da je videla napadača, ocenjujući da je hteo da je udari nogom, ali ga je obezbeđenje u tome sprečilo.

„On je pao, ali kada je ustao, nastavio je sa leđa da me gura, nekako se nabio u mene, i u momentu kada sam mu bila okrenuta leđima udario me otvorenom šakom po glavi u predelu potiljka“, prenosi list izjavu Dragović.

U Urgentnom centru za Insajder je rečeno da direktor Centra Marko Ercegovac nije dao nijednu izjavu o stanju povređenih novinarki.

„Medicinska etika jasno nalaže da se u javnost ne iznose medicinske informacije. Da će novinarke ostati na posmatranju, rekao je zamenik direktora Dušan Jovanović u izjavi za Pink televiziju, ali bez detalja o stepenu povreda“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Na pitanje da li je zadržavanje novinarki nekoliko dana u Urgentnom centru deo redovne procedure kod takvih povreda, Insajderu je rečeno da to koliko ce pacijenti dugo biti zadržani na opservaciji usled povreda određuje ordinirajući lekar.

Protiv Dejana Vulićevića iz Lučana, osumnjičenog da je fizički napao novinarke TV Pink tokom protesta Dveri, podignut je optužni predlog, a početak suđenja je najavljen za februar naredne godine.

Vulićević je uhapšen odmah nakon mitinga i određen mu je pritvor do 30 dana.

Na teret mu je stavljeno krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu. Pošto su saslušani svi svedoci događaja, on je prošlog meseca pušten da se brani sa slobode.

Vulićević se na saslušanju izjasnio kao nevin, navodeći da nije udario novinarku Pinka. Kako Danas piše, to je ovom listu potvrdio Vulićevićev advokat Dobrosav Crepuljarević, koji je rekao da njegov klijent nije udario Gordanu Uzelac, već člana obezbeđenja TV Pink.

„Na snimku se jasno vidi da ga je obezbeđenje odgurnulo, i da je tada novinarku zakačio po kosi. Ona je potom odšetala. Vulićević čak i ne zna ko su Gordana Uzelac i Maja Dragović, što je rekao i tužiocu“, rekao je Crepuljarević za Danas.

Novinarke su nekoliko dana zbog ovih povreda bile u bolnici, a tamo ih je obišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je javio Pink, Uzelac je imala težak potres mozga, a Dragović napuklo rebro.

Izvor: Danas, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here