Home DRUŠTVO Završne reči na suđenju žandarmima: Tužilaštvo traži dve godine zatvora, odbrana oslobađanje

Završne reči na suđenju žandarmima: Tužilaštvo traži dve godine zatvora, odbrana oslobađanje

SHARE

 

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se da su 28. septembra 2014. napali braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika vojne policije Sašu Jovanovića i Sašu Stankovića.

Tužilac Saša Drecun rekao je da su optuženi krivi za napad na vojno lice u vršenju vojne dužnosti, nehumano postupanje, zlostavljanje i mučenje, a da je Rade Matić odgovoran za zloupotrebu službenog položaja jer je svojim nečinjenjem omogućio brutalno prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog, Jovanovića i Stankovića.

Olakšavajuće i otežavajuće okolnosti

“Stepen krivice je jasan. Svi optuženi imali su direktan umišljaj da izvrše krivična dela. Bili su svesni svoga dela, hteli su njegovo izvršenje i pokazali su visok stepen brutalnosti”, rekao je Drecun.

On je naveo da sud ne treba da uzima kao olakšavajuću okolnost da optuženi prethodno nisu osuđivani jer zbog prirode svog posla oni i ne treba da budu osuđivani.

loading...

Kao otežavajuću okolnosti Drecun je naveo prekoračenje sile jer je žandarmerija tog dana trebalo da štiti građane.

Drecun je rekao da optuženi nisu nijednom tokom procesa pokazali kajanje, a da mogući motiv dela može biti revolt zbog hapšenja žandarma Nikice Ristića 8. septembra 2014. zbog sumnje da je prekoračio ovlašćenja i naneo povrede Ranku Paniću 29. jula 2008, tokom protesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića. Panić je više od dve nedelje kasnije preminuo od posledica zadobijenih povreda.

“Tužilaštvo je dokazalo upotrebu sile koja je bila prekomerna i koja je izazvala veliku bol, a koja nije predviđena zakonom, jer zakon zabranjuje udaranje palicom u predelu ruke, glave, genitalija”, rekao je Drecun.

Različit status svedoka

On je ukazao da je Sud dužan da nepristrasno ceni sve dokaze, ali da mora da ima u vidu da od ukupno 27 svedoka nemaju svi isti status u postupku.

Drecun je dodao da je tokom suđenja saslušano 14 svedoka koji su kolege optuženima i da su se oni dogovorili i davali lažne, nejasne i tendenciozne iskaze kako bi se opravdala prekomerna upotreba sile i umanjila krivica optuženih.

Advokat i pravni zastupnik oštećenih Vesna Lončar rekla je da se u svemu pridružuje završnoj reči tužioca i da je krunski dokaz bio snimak TV N1 koji je jasno pokazao da oštećeni nisu pružali otpor.

“Da nije bilo tog snimka, odbrana bi mogla da prebacuje odgovornost”, rekla je Vesna Lončar i dodala da su izjave nepristrasnih i slučajnih očevidaca “potukle” izjave svedoka policije.

Pravni zastupnik oštećenih Srđan Stefanović je istakao da su 28. septembra 2014. Andrej Vučić i Predrag Mali branili goli život i glavu.

Odbrana: Probili su policijski kordon

Advokati odbrane žandarma, zatražili su oslobađajuće presude za svoje klijente jer smatraju da oni nisu počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Pravni zastupnik prvooptuženog Predraga Mitrovića, advokat Zoran Saveljić rekao je da je ponašanje njegovog klijenta bilo nužno i opravdano jer je pokušao da zaustavi izgredničko ponašanje građana.

Prema njegovim rečima, oštećeni Predrag Mali, Andrej Vučić i pripadnici jedinice Vojne policije Kobre Saša Stanković i Saša Jovanović, koji su pretučeni tog dana u intervenciji niškog odreda Žandarmerije, nisu poslušali naredbu i probili su kordon policije i na taj način su omeli službena lica u obavljanju svoje dužnosti.

On je dodao da je njegov klijent Predrag Mitrović udario policijskom palicom Andreja Vučića nakon što je on napao policajca Ivana Tasića, udarivši ga plastičnom flašom.

“To je bilo zakonito postupanje u postupku visokog rizika koje tužilaštvo nastoji da prikaže kao nezakonito. Obavljanje poslova bezbednosti opravdava upotrebu fizičke snage i palice”, rekao je Saveljić.

Na zadatku u društvu civila

On je odbacio i navode optužnice kojim se njegov klijent tereti za nasilničko ponašanje, nehumano postupanje, zlostavljanje i mučenje i dodao da bi čitav incident bio sprečen da su se oštećeni legitimisali.

“Ne postoji nijedan jedini dokaz ili dokument koji potkrepljuju činjenicu da su (vojni policajci) Saša Stanković i Saša Jovanović bili na vojnom zadatku”, ukazao je Saveljić.

Advokat odbrane Vladimir Vučinić zatražio je od suda oslobađajuću presudu jer je ona jedina časna i pravedna.

On je takođe naglasio da je nelogično i protivno svim pravilima da osoba ide na vojni zadatak u društvu civila. Objasnio je da je za dokazivanje krivičnog dela sprečavanje vojnog lica u obavljanju vojne dužnosti neophodno da se dokaže umišljaj što, kako je ocenio, nije učinjeno u postupku.

“Ako su oni obavljali vojnu službu, koju su to vojnu službu obavljali i zašto su to radili u civilnoj odeći? Zašto se nisu odmah legitimisali i kako se onda može reći da su okrivljeni učinili delo sa umišljajem”, rekao je Vučinić.

On je dodao da je potpuno nelogično što niko od vojnih starešina nije koordinirao njihovom akcijom i najavio policiji da će oni doći, kako bi nesmetano prošli.

Prema njegovim rečima, mnogo je propusta načinjeno u samom sudskom postupku, ali i prilikom uviđaja koji je trebalo da uradi neutralna osoba – dežurni javni tužilac, a ne policajci i vojna lica.

Advokat je naveo da se sa video snimka televizije N1 vidi da su se oštećeni suprotstavili policiji, prvo verbalno, a potom i fizički, a da je Jovanović imao i pištolj sa metkom u cevi.

Više puta nagrađivani

On je reagovao na završne reči koje je prethodno izneo tužilac Saša Drecun u kojoj je osporavao svedočenje 14 svedoka koji su takođe policajci.

“Ne zaboravite, ti policajci su bili svedoci optužbe i tužilac preko tih svedoka nije uspeo da dokaže tužbu”, rekao je Vučinić.

On je poručio sudu da ne treba da uvaži zahtev tužilaca da njegovi klijenti nemaju pravo na olakšavajuću okolnost jer ne samo da nisu osuđivani već su učestvovali u ratu i više puta nagrađivani zbog svog rada.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Početkom 2015, Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave protiv dva vojna policajca koja su bila u pratnji Andreja Vučića i Predraga Malog, koje je podneo tadašnji zaštitnik građana Saša Janković 14. februara zbog napada na žandarma i učešća u incidentu tokom Parade ponosa.

U Prvom osnovnom tužilaštvu objasnili su tada da je prijava odbijena nakon „brižljive analize i sagledavanja svih dokaza“.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here