Home POLITIKA Haradinaj: Dijalog ima smisla samo ako Srbija na kraju prizna Kosovo

Haradinaj: Dijalog ima smisla samo ako Srbija na kraju prizna Kosovo

SHARE

Narod na Kosovu očekuje da Srbija, na kraju dijaloga Beograda i Prištine, prizna nezavisnost Kosova, kaže premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

„Za nas dijalog samo uz to ima smisla“, rekao je Haradinaj u intervjuu za Dojče Vele (DW).

Haradinaj je u intervjuu rekao da je dijalog imao napretke do Briselskog sporazuma 2013. godine. Za sledeću etapu dijaloga, prema rečima Haradinaja, Vlada Kosova sprema platformu koju će predložiti Skupštini.

“Radim 16 sati dnevno za građane Kosova”

Haradinaj se nada da će demarkacija granice sa Crnom Gorom biti rešena i da će Kosovo konačno dobiti viznu liberalizaciju.

„Pričam sa građanima Kosova svaki dan, radim za njih 16 sati dnevno“, tvrdi Haradinaj.

loading...

„Zabrinuti smo, jer to ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za progres u našem društvu, u obe zemlje. Trudio sam se da kao Vlada spremimo platformu za buduću etapu dijaloga i ona će biti predložena našoj Skupštini gde će svi imati mogućnost da doprinesu“, kaže Haradinaj za Dojče Vele.

Upitan da li će konačno biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), Haradinaj je odgovorio da je da su oni odavno bili spremni da to učine, ali na osnovu Ustava Kosova.

“Dogovor u Briselu nije poštovao Ustav i Ustavni sud Kosova je tvrdio da taj dogovor nije u duhu Ustava”.

Dodao je da je formiranje ZSO i dalje moguće prema kosovskom Ustavu koji takvu zajednicu međutim vidi kao „koordinaciono, ali ne kao izvršno telo“.

O podeli Kosova: Igra sa granicama je opasna

“Kosovo ima vojsku ali se ona drugačije zove”

Na pitanje da li će tražiti podršku opozicije za formiranje vojske Kosova, za šta se ranije glasno zalagao, Haradinaj je rekao da su neka pitanja „nacionalna, a ne samo pitanja vladajuće koalicije“.

„Što se tiče pitanja vojske, imamo različite stavove, ali ipak smo tu da razgovaramo i vidimo kakvo je moguće rešenje. Inače, Kosovo ima vojsku, ali sada se radi o imenu našu vojske – za sada se zove Kosovske bezbednosne snage, a sutra bi mogla da se zove Armija Kosova.“

Na pitanje da li je moguća podela Kosova koju otvoreno predlažu i neki političari iz Srbije, kosovski premijer je rekao da ne veruje da su to ozbiljne price, jer je igra sa granicama na Blakanu opasna.

„Igra sa granicama je opasna na Balkanu, ko god da se njima igra. Ne verujem da su to ozbiljne priče i ne bih hteo da o tome ikada pričam pošto znamo šta će slediti ako se time igramo“, rekao je on i dodao: „Slediće tragedije kojih se još uvek sećamo i nije pametno da o tome pričamo. Veoma je opasno.“

Dobar odnos sa Srpskom listom

Ramuš Haradinaj je rekao da ima dobre odnose sa Srpskom listom i da smatra da Vlada dobro radi. Na pitanje da li Srpska lista ima ucenjivački potencijal jer može da sruši Vladu, Haradinaj je odgovorio da uz tanku većinu od 61 poslanika svaka stranka u Vladi može da je sruši, ali da ne očekuje da će se to desiti.

„Svi smo svesni situacije i stanja na Kosovu, kao i onoga što građani očekuju od nas, bilo Albanci kao većina ili druge zajednice. I Srbima je bitno da se popravlja život, red, mir, bezbednost za sve. Imamo taj cilj i radimo bez ikakvih smetnji“, naveo je on. 

Specijalni sud za Kosovo – diskriminacija

O Specijalnom sudu za zločine OVK koji počinje sa radom u Hagu, Haradinaj kaže da je u pitanju diskriminacija.

„Ne traže se prava za sve žrtve, već samo za neke po nacionalnoj selekciji, što nije najbolji put za pravdu“, rekao je on.

Iako se tom sudu ranije oštro protivio, sada navodi da će Kosovo ispuniti preuzete obaveze i sarađivati sa sudom.

Upitan da li će na Kosovu neko konačno odgovarati za zločine nad Srbima, Romima i drugim nealbancima, Haradinaj je rekao:

„Za to imamo sudove i tužilaštvo, u pravnoj smo državi i svako ima svoj mandat za svoj posao.“

Dodao je: „Zakon je zakon, za sve počinioce i sve žrtve. To ćemo braniti. Ne odabiramo žrtve i počinioce već se povinujem Ustavu i zakonima.“

Novinari DW su pitali Haradinaja i za njegove procese u Haškom tribunalu gde je dvaput oslobođen, ali uz odustajanje brojnih svedoka. On je ukazao na stav glavnog tužioca Serža Bramerca o tome: „Čitajte stav Bramerca i nemam više komentara na to.“

Izvor: Dojče vele

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here