Home POLITIKA DVT: Raspravljaćemo o pritisku na tužioca u Valjevu, nisu predviđene sankcije

DVT: Raspravljaćemo o pritisku na tužioca u Valjevu, nisu predviđene sankcije

SHARE

Državno veće tužilaca (DVT) trebalo bi da na narednoj sednici raspravlja o izveštaju Poverenika za samostalnost tužilaca koji je utvrdio da je gradonačelnik Valjeva pokušao nedozvoljen, politički uticaj na tužioca u Valjevu, rekao je član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić.

Podsetimo, Insajder je juče objavio da je poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić utvrdio da je gradonačelnik Valjeva pokušao da izvrši politički pritisak na tužioca Osnovnog tužilaštva u tom gradu.

Ilić je od Državnog veća tužilaca zbog toga zatražio da preduzme mere i osigura samostalnost nosioca javnotužilačke funkcije.

“DVT nema mnogo mogućnosti sem da izglasa i podrži izveštaj poverenika i javno objavi ceo slučaj. Ne postoje konkretne mere koje bi mogle da budu primenjene protiv gradonačelnika Valjeva. Sednica nije zakazana, a trebalo bi da je zakaže Zagorka Dolovac (republički javni tužilac) koja je predsednica Državnog veća”, objasnio je Lazić za agenciju Beta.

loading...

On je naveo da DVT umesto predviđenih 11 ima deset članova i da je moguće da DVT i ne donese odluku ako stavovi budu podeljeni.

“Moguće je da odluke ne bude jer imamo i političke predstavnike u Veću – ministarku pravde i predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu u Skupštini Srbije”, rekao je Lazić, koji je i predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca.

Podsetimo, ovo je drugi slučaj pokušaja političkog pritiska na tužioce koji je utvrdio Poverenik za samostalnost tužilaca.

Kako je Insajder nedavno objavio, Poverenik je utvrdio prvi slučaj političkog pritiska na jednog javnog tužioca u Srbiji od kad je Državno veće tužilaca uspostavilo ovu funkciju.

U prvom slučaju utvrđeno je da je bilo političkih pritisaka na postupajućeg tužioca u Mionici.

Tada je na tužiteljku koja je postupala u predmetu falsifikovanja biračkih spiskova, pritisak su vršili pripadnici jedne stranke vladajuće koalicije.

I nakon ovog izveštaja, Poverenik se obratio Državnom veću tužilaca.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here