Home DRUŠTVO Škole da organizuju roditeljske sastanke o nasilju

Škole da organizuju roditeljske sastanke o nasilju

SHARE

Ministar prosvete Mladen Šarčević naložio je direktorima osnovnih i srednjih škola da organizuju roditeljske sastanke na kojima će posebna tačka dnevnog reda biti prevencija nasilja, posebni rizici i mere zaštite, kao i reagovanja u slučaju kada se nasilje desi.

U dopisu upućenom školama, u koji je Danas imao uvid, navedeno je da sednice sa istom tačkom dnevnog reda treba da održe i saveti roditelja i školski odbori.

Ministarstvo prosvete je u dopisu škole podsetilo na zakonska rešenja koja propisuju zabranu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i šta se pod tim pojmovima podrazumeva. Škole su dužne da odmah podnesu prijavu nadležnom organu ako se kod deteta ili odraslog primete znaci nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i ako je nasilje počinio roditelj, staratelj ili treće lice u ustanovi. Iz Ministarstva poručuju da su škole obavezne da analiziraju postojeće stanje, kao i dokumenta u kojima se govori o prevenciji, “u cilju dostizanja nulte tolerancije na nasilje”.

Podsetimo, u petak je održan prvi sastanak ministarskog tima za prevenciju nasilja, koji je oformljen na predlog Ministarstva prosvete. Premijerka Ana Brnabić je rekla da je sledeći korak formiranje međuministarskog radnog tela koje će se baviti analizom zakonskih rešenja i regulisanjem procedura. Ona je istakla da će poseban akcenat biti na prevenciji digitalnog nasilja.

IZVOR DANAS
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here