Home DRUŠTVO Zdravstvena zaštita za osobe sa invaliditetom

Zdravstvena zaštita za osobe sa invaliditetom

SHARE

U ovonedeljnom segmentu projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom”, Podunavska inicijativa je pokušala da predstavi jednu od najbolnijih tema za osobe sa invaliditetom – zdravstvenu zaštitu.

„Prepoznavanjem problema, želimo da doprinesemo podizanju svesti, pre svega donosilaca odluka u ovoj oblasti, kako bi se stvari kvalitativno promenile.“

U razgovoru sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom u Smederevu, naglašeno je, pored ostalog, da bi bilo dobro urediti prioritetne prijeme za osobe sa invaliditetom, što važi za obe zdravstvene ustanove u Smederevu, i za Dom zdravlja i za Opštu bolnicu “Sveti Luka”, Nažalost, prema njihovim tvrdnjama, čak i ovde postoji problem (ne)pristupačnosti.

Da bismo imali pravu sliku sa kakvim se problemima susreću osobe sa invaliditetom u oblasti zdravstvene zaštite, razgovarali smo sa Jelenom S. iz Udovica. Ona je majka dvema devojčicama, od dve godine i šest meseci. Kaže da ne zna kako bi pregurala trudnoću bez pomoći supruga.

“Suprug je meni pomagao devet meseci tokom trudnoće, pošto sam u kolicima i ne mogu sama da se popnem na sprat, na rukama me je nosio da bih otišla na ginekološki pregled i na ginekološku stolicu”, u suzama objašnjava ova majka i naglašava da pod hitno mora da se uradi ono što je predviđeno i Lokalnim akcionim planom (LAP) – da se ginekološki pregledi u Domu zdravlja obavljaju u prizemlju i da se što pre nabavi hidraulična ginekološka stolica.

Ovde nije reč samo o trudnicama. Ukoliko se uzme u obzir da je jedan od glavnih uzroka smrtnosti kod žena rak grlića materice, uz činjenicu da je Ginekologija na trećem spratu, onda dolazimo do pitanja kako omogućiti preventivni pregled osobama sa invaliditetom u kolicima. Predlog koji je ušao u LAP, predviđa da hidraulična ginekološka stolica bude u prizemlju zgrade, kako bi bila dostupna i trudnicama, ali i drugim ženama za potrebe preventivnih pregleda.

loading...

“Koliko je problem ta stolica za trudnice sa invaliditetom, tako su i stepenice. Kreveti u bolnici su visoki, nema dovoljno medicinskih sestara na odeljenjima, a ne dozvoljavaju da on (suprug) ostane da mi pomaže. Po mnogim pitanjima u zdravstvenoj zaštiti mi smo na niskoj lestvici. Pričam onako kako je realno. Mnogo smo para dali za privatne lekare. Smatram da se nama, ženama sa invaliditetom, treba pomoći da nam se bar malo olakša život. Uvek postoji neko rešenje, za sve postoji rešenje, samo treba da se prihvati.”

Naši sagovornici, osobe sa invaliditetom, saglasni su da je neophodno da zdravstveni radnici shvate da je osobama sa invaliditetom, ležećim pacijentima, koji se nalaze na bolničkom lečenju, neophodna stalna pažnja i pomoć, a jedan od glavnih problema su visoki kreveti, koji su takvim pacijentima neadekvatni zbog razlike u visini sa kolicima, pa im je dodatno potrebna pomoć prilikom svakog pomeranja. U svetu je to rešeno univerzalnim dizajnom. Većini je visina kreveta nevažna, ali je osobama u kolicima veoma bitna.

Kada je zdravstvena zaštita  u pitanju, ona predstavlja problem svim građanima, ne samo osobama sa invaliditetom, svesni smo svi toga. Međutim, nekada nedostaje, odnosno dovoljna je samo topla ljudska reč. Koliko smo spremni da budemo tolerantni, ljubazni, predusretljivi kada su osobe sa invaliditetom u pitanju, u svim oblastima, a posebno u tako važnoj sferi poput zdravstvene zaštite, možda je jedno od ključnih pitanja. (Kompletan tekst na: www.podunavlje.info)

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here