Home DRUŠTVO Predsednik i četiri člana napustili Nacionalni savet za visoko obrazovanje

Predsednik i četiri člana napustili Nacionalni savet za visoko obrazovanje

SHARE

 

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje profesor dr Dejan Popović, predsednik SANU Vladimir Kostić i akademici Vladica Cvetković, Đorđe Šijački i Slobodan Grubačić uputili su Skupštini Srbije ostavke na mesto u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, jer su nezadovoljni rešenjima u Zakonu o visokom školstvu.

Popović je za „Politiku” rekao da su razlozi za njegov čin „sadržani u pismima koja su NSVO, Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) slali Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kojima su pokušali da iniciraju promene nedavno usvojenog zakona.

Ovaj akt, prema njihovom mišljenju, problematičan je posebno zato što umanjuje autonomiju univerziteta i akademskih sloboda, što je vidljivo, kako navode, između ostalog i u predviđenom načinu formiranja nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih tela, u kojima je povećano prisustvo predstavnika izvršne vlasti nauštrb prisustva predstavnika univerziteta.

Umesto Skupštine Srbije nove članove će imenovati Vlada Srbije nakon što institucije predlože svoje predstavnike: Ministarstvo prosvete sedam, KONUS šest, Konferencija akademija i visokih škola dva i Privredna komora dva.

loading...

Prema prethodnom zakonskom rešenju, Vlada je imala sedam predstavnika, Konferencija akademija strukovnih studija dva i KONUS 12, dok Privredna komora nije predlagala članove.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje sada ima 15 članova i može da nastavi da funkcioniše, budući da još postoji kvorum za rad.

Njegovo postojanje ograničeno je najviše na šest meseci od dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju (7. oktobar 2017), pa bi do 7. aprila 2018. trebalo da se formira novi sastav tog tela. Taj proces dešavaće se upravo prema odredbama novog zakona koji i jeste sporan za akademsku zajednicu.

Izvor: Beta, Politika, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here