Home DRUŠTVO Medijska udruženja traže hitan sastanak sa Zagorkom Dolovac

Medijska udruženja traže hitan sastanak sa Zagorkom Dolovac

SHARE

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas, kao članovi Stalne grupe za bezbednost novinara, hitan sastanak sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac zbog odbacivanja krivičnih prijava novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Udruženja traže da se sednica održi najduže u roku od deset dana, i da Dolovac pojasni razloge zbog kojih su odbačene krivične prijave. Grupa traži i da Republičko javno tužilaštvo saopšti da li će i koje poteze preduzeti na „anuliranju posledica sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu“.

„Na sastanku ćemo tražiti objašnjenja i u vezi sa neprihvatljivim obrazloženjem odbacivanja prijava kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda među pristalicama SNS, prisutnim na skupu podrške“, navela su ova udruženja u saopštenju.

Ova novinarska udruženja i asocijacije su navele da smatraju da je reč o „dramatično ozbiljnim problemima koji snažno opterećuju rad novinara u Srbiji i da je potrebno razjasniti sve dileme koje u vezi sa ovim slučajem postoje“.

U saopštenju se iznosi uverenje da je „nakon odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada su udruženja ušla u Stalnu radnu grupu“, saopšteno je.

loading...

Podseća se i na slučajeve iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, koji su dalje su nerasvetljeni.

„Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja Grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima“, piše u saopštenju.

Dodaje se da članovi Stalne grupe za bezbednost novinara očekuju da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i da intenziviraju rad u toj oblasti, pošto njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here