Home POLITIKA Kuburović: Neprimereno je da novinarska udruženja traže obrazloženje odluke o napadu na...

Kuburović: Neprimereno je da novinarska udruženja traže obrazloženje odluke o napadu na novinare

SHARE

 

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je u Kragujevcu da je neprimereno da bilo ko, pa čak i novinarska udruženja traže obrazloženje od Republičkog tužioca zašto je tužilaštvo donelo odluku o odbacivanju krivičnih prijava novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Novinarska i medijska udruženja uključena u Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara zatražili su danas da se hitno, najduže u roku od 10 dana, održi sednica tog tela kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Udruženja su zatražila da se sednica održi najduže u roku od deset dana, i da Dolovac pojasni razloge zbog kojih su odbačene krivične prijave.

“Niko ne može da traži, niti od sudije, niti od tužioca da obrazlože svoju odluku, sve što imaju govore u obrazloženju odluke, niti može bilo ko da ih komentariše”, rekla je Kuburovićeva.

loading...

Ona je ocenila da su, s druge strane, državni organi posvećeni kada je reč o procesuiranju svih prijava koje se odnose na napade na novinare.

“To ne govorim samo kao političar već i kao član Državnog veća tužilaca i upoznata sam da je republički tužilac donela uputstvo o hitnom postupanju kada je reč o napadima na novinare. Doneta su i posebna uputstva koja se odnose na evidentiranje svakog napada na novinare i potpisan poseban protokol između tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekla je Kuburović.

Ona je izrazila uverenje da postoji posvećenost pravosudnih organa u procesuiranju, a zašto je doneta odluka u konkretnom slučaju napada na novinare na inauguraciji predsednika, smatra da je dovoljno ono što je rečeno u obrazloženju.

Podsetimo, ministarka Kuburović je juče odbila da komentariše odbacivanje krivične prijave novinara koji su napadnuti tokom inauguracije Aleksandra Vučića.

Na pitanje novinara Insajdera kako kao pravnik vidi zaključak tužilaštva da su članovi obezbeđenja SNS praktično spasili novinare i da nije bilo nasilničkog ponašanja iako su objavljene fotografije na kojima se vidi kako obezbeđenje davi i brutalno izvodi novinare sa skupa, Kuburović je rekla da će kao pravnik mišljenje zadržati za sebe.

“Kao pravnik ću zadržati mišljenje za sebe, a kao ministar, član Vlade Srbije, član Državnog veća tužilaca ne bih komentarisala odluke nadležnih tužilaštava. Jednom drugom prilikom, kada ne budem više na funkciji”, istakla je Kuburović.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here