Home POLITIKA Kako “mirno” izbaciti KiM iz Ustava i iz Srbije

Kako “mirno” izbaciti KiM iz Ustava i iz Srbije

SHARE
“Biće velikih hapšenja do kraja godine!”, izjavljuje predsednik Srbije, pred onim auditorijem (GO SNS) u kojem se nalaze na desetine onih koji bi odavno, da je zakona i pravde, bili s one strane brave. Ovakav nastup Velikog Vođe pokazuje da je njegov tim za propagandu ostao bez ideje na koji način podići rejting lideru SNS-a i predsedniku države, koji iz dana u dan rapidno pada. Da li to je to pokušaj da još jedna metoda Kim Džong Una nađe svoju praktičnu primenu i u Srbiji?

Naravno, nije prvi put da Aleksandar Vučić poteže “borbu protiv kriminala”, kao pokazatelj ili  merilo “demokratskih” vrednosti srpskog društva. Samo, ovde postoji jedan mali problem, koji se sada teško može razumeti, čak i u smislu one malecne demokratske tradicije, koja je, eventualno, još preostala na srpskoj političkoj pozornici. A taj problem je u tome, što nigde u normalnom svetu predsednik države ne najavljuje “velika hapšenja”, jer bi to bilo shvaćeno kao nedopustivo mešanje u rad državnih organa – tužilaštva i sudstva.

Ovakvim istupom predsednik države očigledno stavlja klipove u poglavlje 23, koje je jedno od ključnih u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Normalno bi bilo da onaj, ko se zalaže za nekakve “evropske vrednosti” i osnovna civilizacijska dostignuća (posebno kao pravnik po obrazovanju), nikako sebi ne bi smeo sebi dopustiti da napravi takav jedan “gaf”, koji automatski srozava (ruši) svaku dalju priču o “napretku” na putu u EU, barem u delu pristupnih pregovora koji se tiču osnovnih prava i reforme pravosuđa.

Šta onda pokazuje ovakav “neuviđavan” potez predsednika Srbije? Da li je to Vučić to rekao u zanosu, obuzet velikom željom da što pre Srbija raskrsti sa ogromnim kriminalom, koji je ušao u sve pore društva, od Vlade Srbije, preko policije i pravosuđa, do pojedinih službi unutar opštinskih uprava? Ili je u pitanju unapred planirana izjava? Ako je reč o ovom drugom, tada je jasno da vlasti Srbije uopšte ne mare za to kada će i da li će uopšte Srbija biti ikada primljena u Evropsku uniju.

I ne samo da srpska politička vrhuška ne bere brigu o “bezalternativnom” putu, nego to nimalo ne zanima ni Evropsku uniju.  A zašto ishod pregovora o pristupu Srbije EU baš nikoga ne zanima? Jednostavno, ako bi Srbija bila primljena u EU, tada bi svetske korporacije, MMF, Svetska banka i slični, izgubili najvažniji i najmoćniji mamac za hvatanje i deljenje okovanih želja i prodavanja magle. Naime, čime da se narod u Srbiji drži na uzdi, ako ne nekom ponudom boljeg života u budućnosti. Eto, samo da stignemo tamo i tamo – i sve će biti daleko lakše i daleko bolje.

S druge strane, ukoliko bi Srbija, nekim čudom, zaista ušla u članstvo Evropske unije, slična prazna priča o borbi protiv kriminala (velikim hapšenjima) ne bi mogla da bude tako rastegljiva i na sve primenljiva kao danas. O tome sigurno ne bi mogao da govori predsednik države samo u svrhu samopromocije. Iako korupcije i kriminala ima i u Evropskoj uniji, tamošnji mediji i pravosuđe su ipak dovoljno moćni da stopu kriminala drže na podnošljivom nivou. Unutar EU bi srpski kriminal toliko odskakao od onog tamo uobičajenog, da bi se moralo s takvim nezakonitim ponašanjem, gde su umešani i ljudi iz državnog vrha, istog časa raskrstiti.

loading...

Ovako svima dobro, EU jer ima svog čoveka, koji je spreman da bez razmišljanja ispuni svaki, pa i najluđi zahtev njegovih zapadnih prijatelja. Uostalom, Aleksandar Vučić je njihov izbor i jedan je od glavnih aduta u mešanju karata na ovom delu Balkana. Školovali su ga dugo, da bi ga se sada tek tako lako mogli da odreknu. Potreban im je još, barem, do proleća iduće godine, do onog časa kada će odraditi svoj poslednji zadatak – izbrisati Kosovo i Metohiju iz Ustava Srbije i priznati nezavisnost natovsko-šiptarske paradržave Kosovo.

Opet, sa svoje strane, teško je pretpostaviti da Vučić nije svestan da će, nakon odrađivanja glavnog zadatka zbog kojeg pre nekoliko godina i bio instaliran na čelo Srbije, postati balast i biti odbačen kao neko ko je zloupotrebio svoj položaj i ko je duboko upleten koruptivne i kriminalne aktivnosti. Ako to zna, maksimalno će se truditi da sputava i jedno i drugo: kako ispunjavanje standarda u pregovorima za prijem u EU, tako i agendu i tempo priznanja paradržave Kosova.

Pokušaj da organizuje vanredne parlamentarne izbore, propao je u času kada je mislio da je to gotova stvar. Naredba EU bila je jasna – i on nije imao izbora. Na Glavnom odboru SNS-a svi su bili iznenađeni naglim obrtom i neočekivanim menjanjem njegove volje.  A koliko je predsedniku Srbije važno da organizuje vanredne parlamentarne izbore i tako, za nekoliko meseci, odloži onu obavezu koju ima po pitanju Kosova i Metohije, pokazuje i nekontrolisana (histerična) rekcija Aleksandra Vulina, koji sada traži od Vođe da ovaj još jednom razmisli i promeni svoju odluku i zakaže vanredne parlamentarne izbore. U stvari, Vulin ne apeluje toliko na Vučića, koliko pokušava da ubedi EU, da dozvole vanredne izbore u Srbiji.

Naravno, jasno je da Vulin pokušava da prepadne Zapad i privoli ga da pristane na organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, jer postoji “ozbiljna opasnost”, da bi svu priču oko priznavanja paradržave Kosova i menjanja preambule Ustava, mogli da pokvare poslanici Dveri, koji su trenutno parlamentarna stranka. Nakon novih izbora, obećavaju SNS i njeni sateliti, Dveri neće preći cenzus, a time će put ka izbacivanju Kosova i Metohije iz Ustava i priznavanju natovsko-šiptarskog Kosova biti potpuno otvoren – nikoga neće biti ko će se takvom veleizdajničkom činu protiviti.

D. Gosteljski

koreni.rs

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here