Home DRUŠTVO Jednom nogom u institucijama, drugom na ulici

Jednom nogom u institucijama, drugom na ulici

SHARE

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd ugostila Danijelu Dolenec, jednu od osnivačica platforme “Zagreb je naš!”, koja je na lokalnim izborima u glavnog gradu Hrvatske osvojila 7,61 odsto glasova

Na lokalu nije bitno da li neko glasa desno ili levo, već su važni problemi sa kojima se građani svakodnevno susreću

Potrebno je prihvatiti uslove izborne utakmice i kandidovati zdravu energiju aktivizma, jer se pravila igre neće promeniti, ali zato možemo promeniti sebe – poručila Danijela Dolenec, na tribini koju je organizovala Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i kolektiv Ministarstvo prostora.

Dolenec, jedna od osnivača platforme “Zagreb je naš!”, koja je na lokalnim izborima u glavnog gradu Hrvatske na iznenađenje svih osvojila 7,61 odsto glasova i dobila četiri predstavnička mesta u gradskoj skupštini, sa aktivistima Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i zainteresovanim građanima, podelila je svoja iskustva u borbi za, kako je kazala, “vraćanje grada u ruke stanovnika”.

Prema rečima Danijele Dolenec, ukoliko jedan građanski pokret želi da privuče ljude koji su ambiciozni, pametni i željni angažovanja u svojoj lokalnoj sredini, ne treba im ispred očiju mahati partijskom knjižicom, već saslušati i uzeti u obzir svaki njihov pojedinačni problem, bez obzira da li će vam oni ukazati poverenje na izborima.

– Ukoliko zaista želite da menjate stvari na bolje, morate krenuti sa gradskog i lokalnog nivoa i za početak organizovati ljude koji će koordinisati po kvartovovima, jer nema ničeg boljeg nego ići redom. Naš koncept koga smo se držali od početka, kao i sada kada imamo predstavnike u skupštini grada, jeste da smo jednom nogom u institucijama a drugom na ulici – istakla je Dolenec.

Ona je ukazala da se građanske inicijative i pokreti ne smeju oslanjati samo na vođenje kampanje na mreži, jer se iz iskustva građanskih platformi u Madridu i Barseloni pokazalo da bez “oflajn” rada na terenu i susretanja sa ljudima, “onlajn” promovisanje ideja neće doneti željeni rezultat.

loading...

Dolenec je kao veoma bitnu komponentu za ostvarivanje dobrog rezultata na gradskim izborima istakla to da građanske inicijative moraju izaći sa sopstvenim kandidatom za gradonačelnika. Ona je svesna da je jedna od najvećih mana politike njena visoka personalizacija i stavljanje u prvi plan jednog “šerifa” oko koga se sve vrti, ali objašnjava da je to jedini način da građanski pokreti u povoju dobiju kakvu – takvu pažnju u mejnstrim medijima.

– Politički prostor koji je u slučaju Hrvatske takav da na jednoj strani imate konzervativni nacionalizam a sa druge strane njegovu soprotnost, veoma je teško oplemeniti progresivnim građanskim pokretom. Zbog toga je jedan od razloga zbog čega smo se opredelili da delujemo na lokalu taj što nam se činilo da uz veoma konkretne teme, poput uslova u vrtićima ili nabavke hrane u gradskim preduzećima, možemo provući i naše progresivne vrednosti za koje se zalažemo – objasnila je Dolenec, dodavši da na lokalu nije bitno da li neko glasa desno ili levo, već su važni problemi sa kojima se građani svakodnevno susreću i za koje je potrebno ponuditi konkretno rešenje.

“Zagreb je naš!”

 

“Zagreb je naš!” je politička platforma koja je formirana za lokalne izbore u Hrvatskoj 2017. godine, sa ciljem da vrati politiku u ruke građana, ali i kao odgovor i otpor vladavini Milana Bandića, koji se šesnaest godina nalazi na mestu prvog čoveka Zagreba. Platformu sačinjavaju aktivisti, naučnice, učitelji, vaspitačice u vrtiću, radnici u kulturi, sindikalistkinje, penzioneri i mnogi drugi. Za sebe kažu: “Mi smo građani koji žele promjenu i zato smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke.”

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here