Home DRUŠTVO Izgubio posao jer nije hteo da pređe u SNS

Izgubio posao jer nije hteo da pređe u SNS

SHARE

Goran Petrović iz Trstenika ucenjivan da se učlani u naprednjake, direktor preduzeća negira

Goran Petrović, odbornik Narodne stranke iz Trstenika, dobio je otkaz u Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta, jer je odbio da pređe u tabor SNS-a i postane odbornik vladajuće većine u Trsteniku.

Posle nekoliko meseci pretnji i ucena, Petroviću je prekjuče uručeno rešenje o otkazu, uz obrazloženje da je tehnološku višak, iako u preduzeću nije pravljena sistematizacija rada.

– Direktor me je prošle godine pozvao na razgovor i “posavetovao” da idem kod predsednika opštine, kako bih promenio odborničke boje, odnosno prešao u SNS. To sam odbio i nakon toga su me prebacivali na niža radna mesta da bi sve rezultiralo otkazom koji mi je bez najave i objašnjenja prekjuče uručen – kaže Petrović za Danas.

Političku situaciju u Trsteniku, a i u Srbiji uopšte, vidi kao “rat do istrebljenja”.

– Ako ne mislite kao SNS, ako ne radite ono što vam oni kažu, uništiće vas. Oni su kao Gestapo, ali odbijam da se povinujem njihovim pravilima i ucenama – kaže naš sagovornik, koji je ostao bez posla posle više od decenije rada u trsteničkom javnom preduzeću, gde je bio na jednoj od rukovodećih pozicija.

loading...

Sa druge strane, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Zoran Radisavljević negira za Danas da je Petrović dobio otkaz jer nije želeo da pređe u SNS, niti da je on lobirao za njegov prelazak.

– Goran Petrović je godinama unazad bio šef sektora za mehanizaciju. U decembru prošle godine, usled reorganizacije preduzeća, ta mehanizacija je data drugom preduzeću na dalje korišćenje. Internim konkursom, radnici koji su radili na mehanizaciji su prešli u to drugo preduzeće. Nije postojala potreba da zajedno sa njima pređe i Petrović. On je potom raspoređen na mesto koordinatora naplate u parking servisu – priča Radisavljević.

On dodaje da je parking servis godinama poslovao sa gubitkom, te je bilo neophodno izvršiti i njegovu reorganizaciju. Kako bi se smanjili gubici, ukinuta su neka radna mesta, među kojima je i ono na kojem je bio angažovan Petrović.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke u Trsteniku, potvrđuje za Danas da je Goran Petrović više meseci bio ucenjivan da pređe u SNS od strane direktora Radosavljevića. On nije želeo da pristane na ucene i na kraju je dobio otkaz. List Danas je već pisao o tome da Petrovića ucenjuju kao odbornika, ali je Radosavljević to demantovao.

– Ispostavilo se, ipak, da je vaše pisanje tačno. To je, nažalost, način borbe članova i funkcionera SNS-a sa političkim neistomišljenicima. Oni ne prezaju čak ni od hapšenja. Tako je u “spektakularnoj” policijskoj akciji pre nekoliko dana uhapšena Julija Jovanović bez ikakvog osnova, što je bila udarna vest na TV Trstenik i ostalim glasilima u opštini. Međutim, juče je puštena, jer nije bilo osnova za njeno zadržavanje, a to nijedan lokalni medij nije objavio – kaže Aleksić.

On dodaje da je Juliji takođe prećeno otkazom u istom JP, ukoliko ne pređe u tabor SNS-a.

– Preti se ne samo zaposlenima u javnom sektoru, već i onima u privatnim preduzećima. Ukoliko njihovi radnici ne budu sigurni glasači, SNS da će im poslati inspekcije. LJudi koji trže privatne firme su primorani da teraju svoje radnike da glasaju za naprednjake – ističe Aleksić.

U javnom sektoru su, dodaje, pretnje još brutalnije, od gubitka posla do hapšenja.

– Uterujući strah, igrajući se ljudskim životima i sudbinama, SNS pokušava da napravi rezultat koji im je potreban. Zloupotrebljavaju institucije sistema koje su prethodno potpuno razorili. To nije slučaj samo u Trsteniku, to se događa u celoj Srbiji – naglašava naš sagovornik.

Kaže da je aktivnost naprednjaka kontinuirana, bez obzira na izbore, jer žele da iskorene sve opozicione stranke iz lokalnih samouprava. Kada su izbori u blizini, aktivnosti su još intenzivniji .

– Pod kapom projekta “Pomozimo komšiji” naprednjaci u Trsteniku idu od vrata do vrata sa unapred odštampanim biračkim spiskovima. Traže siguran glas za Vučića, upisuju imena i prezimena, JMBG i brojeve telefona, a istovremeno prave i bazu podataka na osnovu koje će desetak dana pred izbore podeliti humanitarne pakete. Jasno je da naprednjaci gađaju najpre siromašno biračko telo kome 1000 dinara mnogo znači, a još više im znače paketi sa uljem, šećerom, brašnom, kafom… Ima i slučajeva da nižem socijalnom sloju dele i drva za ogrev u zamenu za glas Vučiću – deo je predizbornih aktivnosti naprednjaka na lokalu, o kojima je Aleksić pričao u više navrata.

Nisam lobirao

Direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Zoran Radosavljević kaže za Danas da nema veze sa naprednjacima, jer je bio član “neke druge stranke, potom grupe građana…”, te nema razloga da lobira za SNS.

Odgovor direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Trstenik Zorana Radisavljevića koji je stigao redakciji nakon objavljenog teksta u štampanom i onlajn izdanju lista Danas:

“Selim-paši otpozdrav na pismo

Najpre moram da čestitam i zahvalim se Vašem listu na kompletnoj i tačno prenetoj mojoj izjavi na pitanje novinarke. Svaka čast. Međutim, u tekstu je navedeno niz teza koje su neistinite, a koje su predstavljene kao činjenice. Njihov izvor su Goran Petrović i Miroslav Aleksić. Ja ću navesti samo one koje su egzaktno merljive i proverljive. One koje to nisu, a to je, da li sam stigao da radim i nešto drugo u preduzeću, pored toga što sam „nekoliko meseci pretio i ucenjivao“, ostavljam da istražuje neko drugi.

Prvo, na samo početku teksta se navodi da „u preduzeću nije pravljena sistematizacija rada“. U svakom javnom preduzeću mora da postoji Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova, pa tako i u našem. Nikada nije bilo i ne može da bude da nije na snazi neki od tih Pravilnika i da postoji pravni vakuum. Trenutno važeći Pravilnik je nedavno donet i Nadzorni odbor preduzeća je dao saglasnost na njega, u skladu sa Statutom preduzeća, i on je stupio na snagu 13. novembra 2017. godine. Prema novom Pravilniku, prestala je potreba za nekim poslovima u preduzeću, a među njima i za poslovima koje je Petrović do tada obavljao, nije postojalo drugo radno mesto na koje bi Petrović bio raspoređen u skladu sa svojim obrazovanjem i kvalifikacijama i nije postojala mogućnost da se prekvalifikacijom osposobi za neko drugo radno mesto. Zato je odlukom direktora utvrđen tehnološki višak radnika od ukupno 2 radnika, od kojih je jedan i Petrović. Isplaćena mu je otpremnina u skladu sa Zakonom o radu i iza toga je doneto Rešenje o otkazu ugovora o radu sa Goranom Petrovićem.

Drugo, u tekstu se navodi da je Petrović „ostao bez posla posle više od decenije rada u trsteničkom javnom preduzeću“. Istina je da Petrović ima nešto više od 5 navršenih godina rada u preduzeću i da mu je u skladu sa time i isplaćena otpremnina. Petrović se zaposlio u preduzeću upravo kada je Miroslav Aleksić bio pred istekom mandata na funkciji direktora, i pred prelazak na funkciju predsednika opštine. Petrović je godinama odbornik trsteničke Skupštine i dosledno je član Aleksićeve odborničke grupe, bez obzira kako je Aleksić menjao političke stranke. U opštini Trstenik nikada nije utvrđeno da je bilo partijskog zapošljavanja.

Treće, u svojoj izjavi Petrović navodi „ i nakon toga su me prebacivali na niža radna mesta da bi sve rezultiralo otkazom…“. Kada  sam u leto 2016. postao vršilac dužnosti direktora preduzeća, Petrović je obavljao funkciju zamenika direktora preduzeća, odnosno izvršnog direktora preduzeća i šefa mehanizacije. Kada sam se upoznao sa poslovanjem preduzeća i video katastrofalne poslovne rezultate preduzeća, tek posle 15 dana, dakle ne odmah, smenio sam Petrovića sa funkcije izvršnog direktora preduzeća, odnosno zamenika direktora, ali je ostao šef sektora mehanizacije. Iz poslovnih rezultata preduzeća izdvojiću samo neke činjenice: dugovanje prema dobavljačima preko 105 miliona dinara, Parking servis posluje sa gubitkom i ostvaruje prihod koji iznosi samo 50% rashoda, godišnji troškovi za održavanje mehanizacije nadilaze vrednost same mehanizacije, dugovanje EPS-u za javno osvetljenje preko 20 miliona dinara. Smatrao sam da kadrovskim promenama u rukovodstvu firme i promenom poslovne politike firme mogu da se postignu bolji rezultati. Ubrzo su rezultati potvrdili opravdanost smene Petrovića sa mesta izvršnog direktora preduzeća. Usled gubitka statusa indirektnog korisnika budžeta, preduzeće je, kao uostalom sve Direkcije u Srbiji, prošlo kroz proces reorganizacije. U okviru toga, mehanizacija je ustupljena drugom komunalnom preduzeću i internim konkursom svi rukovaoci mehanizacije su prešli u drugo preduzeće od 1.januara ove godine. Ovo drugo preduzeće nije imalo potrebe za rukovodiocem, pa i nije raspisalo konkurs za takvo radno mesto. Kaplar je ostao bez vojske. U skladu sa mojim ovlašćenjima kao direktora preduzeća, u januaru ove godine je predložen i donet Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, gde je u okviru Parking servisa sistematizovano novo radno mesto koordinatora naplate, za koje Goran Petrović, po struci menadžer, može da bude raspoređen i raspoređen je prema svom obrazovanju i kvalifikacijama. Disciplinovanim poslovanjem Parking servisa samo delimično su popravljeni finansijski rezultati, pa je krajem maja ove godine Opštinsko veće opštine Trstenik donelo nove mere poslovanja Parking servisa i novi, viši, cenovnik usluga. Kontrolni period poslovanja Parking servisa je utvrđen na 3 meseca i u septembru ove godine je konstatovano da su rezultati nešto bolji, ali nedovoljno i da je nužno utvrditi tehnološki višak u preduzeću, a naročito u Parking servisu. U oktobru je pripremljena nova sistematizacija i odobrena je početkom novembra. Sistematizacijom je ukinuto 1 mesto blagajnika Parking servisa, blagajna od skoro radi u jednoj smeni, a blagajnica je, poštujući pozitivnu rodnu diskriminaciju žena, premeštena na, usled bolesti i penzionisanja, upražnjeno mesto referenta pisarnice. Za dva radnika, arhivara i koordinatora naplate, je utvrđen tehnološki višak. Jedan od njih je Goran Petrović.

Svestan sam da je ovo moje izlaganje suvoparno, medijski neatraktivno i prepuno detalja koji ne interesuju široku publiku. Međutim, ne znam drugi način da se odbranim od neistina i insinuacija. Miroslav Aleksić je i ranije vršio pritisak na mene i svoje bivše preduzeće raznim izmišljotinama sa ciljem da sačuva i zaštiti svoje članove stranke, simpatizere, kandidate za odbornike i odbornike, bez obzira da li su njihove kvalifikacije, obrazovanje, sposobnosti i rezultati rada adekvatni. Ponovo izmišlja, a to je radio i u martu ove godine, kada je izmislio da je troje zaposlenih u našem preduzeću suspendovano zato što su članovi njegove stranke. Pitam se, da li postoji bilo koje javno preduzeće u Srbiji iz koga je bilo 10% zaposlenih na jednoj izbornoj listi kao kandidati iste političke stranke. A na lokalnim izborima u Trsteniku 2016. godine 10% radnika našeg preduzeća bilo je na Aleksićevoj izbornoj listi. E onda je skoro nemoguće napraviti bilo kakvu reorganizaciju, a ne povrediti nekog Aleksićevog člana, simpatizera, kandidata ili odbornika. Posebno ako je bio na rukovodećoj funkciji i nosi deo odgovornosti za rezultate poslovanja. Ili možda neko predlaže da trebaju biti pozitivno diskriminisani, zaštićeni i nedodirljivi samo zato što su Aleksićevi simpatizeri.”

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here