Home POLITIKA Završeno saslušanje studenata FPN-a: Nismo krivi, ovo je pokušaj zastrašivanja građana

Završeno saslušanje studenata FPN-a: Nismo krivi, ovo je pokušaj zastrašivanja građana

SHARE

 

Studenti Tijana Hegić i Vladimir Perić koji se sumnjiče da su organizovali protest „Protiv diktature“, saslušani su danas u Prekršajnom sudu u Beogradu i oboje su se izjasnili da nisu krivi.

Ispred Prekršajnog suda u Beogradu održan je i protestni skup zbog pokretanja prekršajnog postupka protiv njih dvoje zbog navodnog organizovanja protesta 18. aprila i 3. maja, posle održavanja predsedničkih izbora.

Predstavnici organizacije “Protiv diktature” su ispred suda održali perfomans “peglajući“ glasačke listiće čime su podsetili na povod za ulični protest aprila ove godine. Oni su pozvali vlast da obezbedi demokratske uslove za naredne izbore i vladavinu prava, a potom su građanima delili sendviče.

Na protestu ispred Prekršajnog suda su bili i predstavnici Nove stranke i Demokratske stranke, asistentkinja  na Fakultetu političkih nauka Biljana Đorđević, ali i Pavle Terzić, student Fakulteta dramskih umetnosti protiv koga je MUP takođe podneo prijave zbog navodnog organizovanja protesta „Protiv diktature“.

loading...

Doktorand Fakuteta političkih nauka Vladimir Perić, protiv koga je podneta prijava za proteste održane i 18. aprila i 3. Maja, nakon saslušanja je rekao da je cilj prekršajnih prijava koje je MUP podneo protiv njih zastrašivanje i težnja da se preduprede moguća buduća okupljanja koja bi bila usmerena na prikazivanju zloupotrebe.

On je dodao i da se u slučaju prekršajnih prijava protiv učesnika protesta radi o „zloupotrebi izvršne vlasti i zloupotrebe policije“, kao i da, ako bude osuđen, neće plaćati novčanu kaznu, već će otići u zatvor.

Perić je kao svedoka pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića zbog toga što je, kako ističe, „javno izneo da zna ko su organizatori okupljanja“.

„On je javno na konferenciji za novinare u toku protesta imenovao određene ljude da su organizatori. Među njima nisam bio ja, pa bih voleo doktor Nebojša da mi objasni da li on ima dobre informacije, da li njegov deo MUP-a ima dobre informacije ili to ima Policijski sindikat“ , izjavio je Perić.

Studentkinja Fakuteta političkih nauka Tijana Hegić je nakon saslušanja rekla medijima da su i on i Perić pred sudom negirali optužbe da su organizatori aprilskih protesta „Protiv diktature“

„Mi smo iskoristili priliku da istaknemo da su krivi upravo koji su uzrokovali da se protest dogodi. Dakle, nismo krivi mi, već oni koji su originalne listiće peglali,“ rekla je Hegić.

Ona je dodala da je čitav proces koji se vodi protiv studenata samo „pokušaj zastrašivanja“ građana.

„Želim da poručim građanima da ne treba da se plaše. Kada žele da izađu na ulicu da kažu svoje mišljenje, moraju da znaju da to smeju da urade“, izjavila je Hegić.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je nedavno protiv dvoje studenata Fakulteta dramskih umetnosti Pavla Terzića i Gavrila Vučetića takođe podnelo prekršajne prijave jer su označeni kao organizatori protesta “Protiv diktature”.

Protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija je za sada podnela 23 prekršajne prijave, navodi se u odgovoru Prekršajnog suda dostavljenog Insajderu na osnovu Zakona o dostupnosti informacija.

Rakić Vodinelić: Nema pravne sigurnosti, sve zavisi od političke volje trenutne vlasti

Prijave protiv učesnika protesta Protiv diktature su podnete, iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“.

Vesna Rakić Vodinelić, članica Nove stranke i profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, kaže za Insajder da izjava ministra Stefanovića pokazuje da u Srbiji nema nikakve pravne sigurnosti.

„To je, nažalost, dokaz o neverodostojnosti najviših funkcionera ove vlasti u konkretnom slučaju ministra policije, i naravno da se kod takvih izjava ne može govoriti o nekakvom bilo kakvom stepenu pravne sigurnosti. Pravne sigurnosti nema i ovde sve, pa i prekršajno gonjenje kao da zavisi od jedne određene političke volje koju ostali slepo slušaju,“ kaže Rakić Vodinelić za Insajder.

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega su prekršajne prijave podnete tek tri meseca nakon protesta, Rakić Vodinelić odgovara da je sve „sračunato za zastrašivanje“, kao i da se pokaže da pravni poredak može da sankcioniše svakog, samo ne „najviše predstavnike vlasti“.

„Ja verujem da se ovde radi o pokušaju zastrašivanja.  Ovo je sračunato za zastrašivanje i sračunato je zapravo na to da se pokaže da zloupotreba pravnog poretka, bar dok je ove vlasti, nije kažnjiva za najviše predstavnike vlasti. Takođe, verujem poznajući ove mlade ljude da će taj pokušaj zastrašivanja neće odvratiti od toga da slobodno izražavaju svoje političko mišljenje ma koliko se ono bilo kojoj vlasti ne sviđalo,“ kaže Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, pravno gledano je čitav slučaj „potpuno besmislen“.

„Jasno je da su ti protesti povezani sa izborom za predsednika Republike i jasno je da je to događaj koji je u stanju da dovede do spontanog izliva nezadovoljstva. Gonjenje nekoga za tvrdnju da je organizator meni se čini potpuno besmislenim pogotovo što nam je poznato koliko imamo protivpravnog ponašanja u ovoj zemlji  od čega se mnogo toga ne goni, ni krivično ni prekršajno, ako ste u dobrim odnosima sa ovom vlašću,“ tvrdi profesorka Vodinelić za Insajder.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here