Home DRUŠTVO Trećina obolelih od malih boginja hospitalizovana

Trećina obolelih od malih boginja hospitalizovana

SHARE

Od oktobra 194 slučaja u Srbiji

Od početka oktobra u Srbiji, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 194 slučajeva malih boginja, od kojih su 42 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.

Kako se navodi u saopštenju Batuta, najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 48 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.

Većina obolelih osoba (89%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 36 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 13 obolelih osoba, navodi Batut u saopštenju.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i dod danas na navedenoj teritoriji registrovano je 139 obolelih osoba. Od početka novembra epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji grada Beograda (25 obolelih), grada Kraljeva (27 obolelih) i opštine Bujanovac (dva obolela).

“U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina. Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja,  a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike”, ističe se u saopštenju Batuta.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here