Home DRUŠTVO Stečajni upravnik ušao u Gošu

Stečajni upravnik ušao u Gošu

SHARE

Fabrika vagona radnicima ostala dužna milion evra, a državi još četiri miliona

* Brnabić: Ostaćemo u kontaktu sa radnicima * Manji deo dugovanja radnicima za plate u prvom isplatnom redu

Fabrika šinskih vozila Goša otišla je u stečaj, a radnici, koji od petka više na rade, svoja potraživanja koja su početkom aprila iznosila 1,8 miliona evra moraće da naplaćuju iz stečajne mase.

U prvom redu za naplatu, kako za Danas kaže stečajni upravnik Goše Aca Mitić, biće samo minimalne zarade zaposlenih i to za period od godinu dana pre otvaranja stečaja, kao i doprinosi za penzijsko osiguranje za dve godine koje su prethodile otvaranju stečajnog postupka.

– Razgovarao sam sa poslovodstvom i radnicima i nije bilo nikakvih problema. Stečaj može da ide u dva pravca, u jednom može da se desi da neko podnese plan reorganizacije, za šta postoji rok od 90 dana. Ukoliko se to ne desi, ide se u drugom pravcu, a to je bankrot – rekao nam je Mitić posle sastanka u Goši.

Stečaj u Goši je pokrenula firma “AA Kapital Konsalting 2017” i to za iznos od 400.000 evra. Prvo ročište zakazano je za 27. decembar, a prema rečima Mitića, svi poverioci Goše imaće rok od 90 dana da prijave svoja potraživanja, od trenutka oglašavanja stečaja u Službenom glasniku. To bi, ističe, moglo da bude već u toku naredne nedelje.

Neposredno pre sastanka u Goši, na temu stečaja u ovoj fabrici na događaju u Kostolcu osvrnula se i premijerka Ana Brnabić. “Vraćamo se na to da je to privatna firma. Naravno da ćemo ostati u kontaktu sa radnicima Goše i videćemo kako najbolje možemo da im izađemo u susret da bismo obezbedili sigurnost tih porodica na najbolji mogući način”, rekla je Brnabić.

loading...

Fabrici šinskih vozila Goša, prema podacima NBS, račun je u blokadi od novembra 2014. i to za iznos veći od 705 miliona dinara. U trenutku kada su, krajem marta, započeli štrajk ŽOS Trnava koja je fabriku privatizovala 2007, dugovala je radnicima po 20 zarada, odnosno nekih 1,8 miliona evra. U međuvremenu, za poslednjih sedam meseci zaposleni su ukupno dobili po 190.000 dinara. Na ime poreza dug bivšeg vlasnika prema državi bio je četiri miliona evra.

Kada krene naplata iz stečajne mase, radnici imaju pravo prvenstva u naplati dugova, ali samo za neisplaćene zarade za godinu dana pre otvaranja stečaja. U prvi red, prema Zakonu o stečaju, spadaju sve neisplaćene zarade svih zaposlenih u iznosu minimalnih zarada za poslednjih godinu dana pre otvaranja stečajnog postupka sa kamatom od dana dospeća do dana otvaranja stečajnog postupka.

U prvi red za namirivanje duga spada i država, odnosno i to za neplaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, za poslednje dve godine pre otvaranja stečajnog postupka, a čiju osnovicu za obračun čini najniža mesečna osnovica doprinosa. U drugi isplatni red spadaju potraživanja po osnovu svih javnih prihoda dospelih u poslednja tri meseca pre otvaranja stečajnog postupka, osim doprinosa za PIO, a u treći red spadaju potraživanja ostalih stečajnih poverilaca.

Sva ostala potraživanja, uključujući i zarade starije od godine su u poslednjem redu za isplatu. S obzirom na to da je dug bivšeg vlasnika Goše ŽOS Trnave prema državi četiri miliona evra, a prema radnicima više od milion evra, teško je verovati da će se prodajom Goše iz stečaja, što je po svemu sudeći namera, naplatiti sva potraživanja.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here