Home POLITIKA Dodik za DW crtao mapu Balkana kako ga vidi

Dodik za DW crtao mapu Balkana kako ga vidi

SHARE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Dojče vele izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema.

“Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije“, rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom oktobra – dakle pre nego što je region uzburkao intervju DV sa bošnjačkim članom Predsedništva Bakirom Izetbegovićem.

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi ”nisu bez alternative“.

“Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem delimično prihvaćena stvar“, rekao je Dodik dodajući da radi ”na stvaranju tog političkog okruženja.“

Da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je odgovorio da o tome sanja.

“Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao”, kaže Dodik. On takođe tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

loading...

Dodik je rekao da Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmenjen.

“Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje“, kaže Dodik za DV.

Na tvrdnju Izetbegovića koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje celovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović ”nema nikakvu moć“. „

”Mi ovde imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija.“

Predsednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske: “Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – prim. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge.“

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

“Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, kaže on.

On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno pri čemu sever pripada Srbiji.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here