Home DRUŠTVO Reprezentativni sindikati Pošte odustali od generalnog štrajka

Reprezentativni sindikati Pošte odustali od generalnog štrajka

SHARE

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da su je predstavnici reprezentativnih sindikata “Pošte Srbije” obavestili da je doneta odluka o odustajanju od generalnog štrajka koji je bio zakazan za ponedeljak, 20. novembar.

“Odluka o odustajanju od štrajka potvrđuje posvećenost konstruktivnom rešavanju otvorenih pitanja i odgovornost prema građanima i svim korisnicima usluga ‘Pošte Srbije'”, ocenila je Branabić u saopštenju posle sastanka sa sindikatima pošte.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije spremna da sa sindikatima razgovara o daljem poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u “Pošti Srbije”.  Kako se dodaje na sastancima je dogovoreno da će biti priređena analiza poslovanja “Pošte Srbije”.

Reprezentativni sindikati Pošte Srbije i to Sindikat PTT Srbije i Sindikata JP PTT saobraćaja „Srbija“ „Nezavisnost“, objavili su da je na osnovu ankete koja je sprovedena utvrđeno da ne postoji podrška za totalnu obustavu rada.

loading...

„Obaveštavamo članstvo da za sada razgovori sa Vladom RS idu jako dobro jer je dve trećine naših zahteva već usvojeno. Odustaje se od Štrajka koji je najavljen za 20.11.2017. godine“, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako se dodaje ako se pregovori obustave i ukoliko to bude potrebno, sindikati će nastaviti da svoje zahteve ostvaruju u skladu sa zakonom, „primenom svih vidova sindikalne borbe“.

S druge strane, predstavnici nereprezentativnog Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije za sutra su zakazali sastanak na kom će biti reči o nastavku štrajka. Oni su generalni štrajk najavili za 21. novembar.

Podsetimo, zaposleni u Pošti protestuju već više od dve nedelje tražeći poboljšanje materijalnog položaja, odnosno povećanje zarada i isplate zarade iz dobiti. Takođe traže zabranu zapošljavanja novozaposlenih na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima.

Zaposleni traže i razrešenje v.d direktorke Pošte Srbije Mire Petrović i što hitniji izbor direktora na osnovu već sprovedenog konkursa, zatim razrešenje predsednika i članova Nadzornog odbora i utvrđivanje odgovornost predstavnika poslovodstva zbog pritisaka i pretnji zaposlenima i sindikalnim aktivistima.

Sindikati su početkom nedelje  saopštili i da je 47 radnika u Pošti suspendovano zbog toga što su prilikom protesta blokirali distributivne poštanske centre u Novom sadu i Beogradu.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here