Home DRUŠTVO Glavni sudija EULEX-a podneo ostavku zbog korupcije u misiji

Glavni sudija EULEX-a podneo ostavku zbog korupcije u misiji

SHARE

 

Glavni sudija u misiji Euleks na Kosovu Malkolm Simons podneo je ostavku navodeći kao razlog korupciju u okviru te misije i nereagovanje na njegove pritužbe. Euleks je na navode sudije Simonsa odgovorio saopštenjem u kojem se navodi  da je i sam Simons je prošle godine bio predmet niza nezavisnih istraga u vezi sa  ozbiljnim optužbama protiv njega.

Malkom Simons za francuski list Mond rekao je da podnosi ostavku zbog ozbiljnih poremećaja u Misiji EU za promovisanje pravne države na Kosovu, Euleks, koja je trebalo da sudi u najozbiljnijim slučajevima korupcije i nekim ratnim zločinima na Kosovu.

On je ocenio i da Euleks nije misija koja nastoji da promoviše pravnu državu već da je to politička misija.

“Ko god misli suprotno, ili je naivan ili glup”, rekao je Simons i dodao da je dva puta pisao visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini da se žali zbog korupcije u misiji, ali da nije dobio odgovor.

Bivša tužiteljka Euleksa: Sugerisano mi da ignorišem dokaze o korupciji

loading...

Nedavno je Gardijan objavio da je i bivša tužiteljka Euleksa Marija Bamije, u sudskom je sporu sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije jer nije želelo da ispita njene tvrdnje o tome da su zvaničnici Euleksa i osumnjičeni za kriminal na Kosovu u dosluhu. Bamije je pre dve godine otpuštena jer je ukazala na to da su zvaničnici ove misije uzimali mito od kosovskih političara. Dokumenta koja je predao njen pravni tim pokazuju da je Bamijeova, koja je bila zaposlena u Kancelariji za inostrane poslove, najpre izrazila svoju zabrinutost vladi Ujedinjenog Kraljevstva u junu 2012. Prema pisanju gardijana u avgustu 2014, Bamijeova je organizovala i sastanak sa Janom Klifom, ambasadorom Velike Britanije na KiM i predstavila mu svoje strepnje i dokumenta, ali se ništa nije dogodilo

“Za mene to jasno pokazuje kako se Evropska unija ophodi prema korupciji… oni žele da zataškaju stvar”, rekao je Simons Mondu i dodao da ta misija ne radi ništa i da on više ne želi “da bude deo te farse”.

Simons je u intervjuu Mondu optužio kolegu sudiju da je hakovao njegov privatni imejl i da je pokazivao njegove mejlove drugim sudijama.

Rekao je da je prijavio to britanskom ministarstvu spoljnih poslova i EU i zatražio da se oni obrate policiji, ali da su obe strane odbile da reaguju na njegova upozorenja o korupciji.

Euleks: Sprovodimo istage Simonsovih navoda ali i navoda protiv njega

Misija Euleks na Kosovu odmah je izdala saopštenje u kome navodi da i protiv Simonsa postoji niz istraga

“Te sve istrage provodi tim sa sedištem u Bruxellesu, na čijem je čelu bivši sudija Europskog suda pravde. Te istrage je još u toku i to u različitim fazama. Neki od slučajeva predati su disciplinskom odboru i sada se čeka odluka“, navodi Eulex.

EU i Eulex, navodi se u saopštenju, „imaju politiku nulte tolerancije prema neprimerenom ponašanju i nepravilnostima, a svi članovi Misije su odgovorni za svoje postupke“.

“Zato su sve tvrdnje koje je nedavno izneo gospodin Simons tretirane jednako ozbiljno i dovele su do toga da se istraga sprovode na isti način kao i one protiv njega“, naveo je Euleks.

Ta misija navodi da je od Simonsa zatraženo da dostavi sve dokaze koje poseduje kako bi potkrepio svoje navode svoje navode, ali ističu da “nažalost, to još nije učinio“.

Eulex navodi i da ne želi da prejudicira ishod istraga i da će svoje zaključke objaviti.

Izvor: Beta, Insajder, RTS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here