Home DRUŠTVO Suspendovano 47 radnika Pošte zbog blokiranja poštanskih centara

Suspendovano 47 radnika Pošte zbog blokiranja poštanskih centara

SHARE

 

Predsednik Sindikata zaposlenih u JP Pošti Srbije u Novom Sadu Ljubiša Simić, izjavio je za Insajder da je 47 radnika u Pošti suspendovano zbog toga što su prilikom protesta blokirali distributivne poštanske centre u Novom sadu i Beogradu.

„Suspendovano je sedam radnika u Novom Sadu, među kojima sam i ja, a 40 u Beogradu. Dobili smo informacije da će sutra biti još toliko“, kaže Simić za Insajder.

Ova informacija je Insajderu potvrđena i u Samostalnom sindikatu poštanskih radnika Srbije.

V.d. direktorka Mira Petrović u izjavi za Insajder nije želela da potvrdi da li su radnici suspendovani, ali je rekla da će „ u svakom slučaju svi koji su nezakonito blokirali rad Pošte biti sankcionisani“.

loading...

Podsetimo, zaposleni u Pošti protestuju već više od dve nedelje ispred distributivnih poštanskih centara tražeći poboljšanje materijalnog položaja, odnosno povećanje zarada i isplate zarade iz dobiti. Takođe traže zabranu zapošljavanja novozaposlenih na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima.

Zaposleni traže i razrešenje v.d direktorke Pošte Srbije Mire Petrović i što hitniji izbor direktora na osnovu već sprovedenog konkursa, zatim razrešenje predsednika i članova Nadzornog odbora i utvrđivanje odgovornost predstavnika poslovodstva zbog pritisaka i pretnji zaposlenima i sindikalnim aktivistima.

Protest zaposlenih je počeo u Beogradu pre više od dve nedelje ispred Glavnog distributivnog poštanskog centra u Zemunu, a njima su se kasnije u svojim gradovima pridružili i zaposleni u Novom Sadu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Jagodini i drugim gradovima Srbije.

JP Pošta nije direktni budžetski korisnik, naprotiv – 70 odsto dobiti preduzeća ide u republički budžet dok 30 odsto ostaje u preduzeću.

Profit preduzeća Pošte Srbije iz godine u godinu je sve veći, a prema završnom računu za 2016. godinu obezbeđen je neto dobitak od 3,47 milijardi dinara što je jedan od razloga zbog čega radnici zahtevaju povećanje plata.

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije Zoran Pavlović je rekao zaposleni u tom predzeću imaju najniže plate u javnom sektoru – oko 42.000 dinara, dok oko 11.000 radnika sa srednjom stručnom spremom nakon umanjenja od novembra 2014. imaju oko 35.000 dinara.

Glavni odbor Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije saopštio je juče da će zaposleni u javnom preduzeću Pošta Srbije stupiti u štrajk 21. novembra ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here