Home DRUŠTVO Ostavka direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

Ostavka direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

SHARE

 

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela je neopozivu ostavku na tu funkciju koju je prihvatio Odbor Agencije, prenosi N1 pozivajući se na saopštenje Agencije.

Na današnjoj telefonskoj sednici, Odbor Agencije doneo je odluku o prestanku javne funkcije Kršikape, s obzirom na to da je13. novembra podnela neopozivu ostavku, saopšteno je iz Agencije.

Na istoj sednici je, kako se navodi, Odbor Agencije za vršioca dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije jednoglasno izabrao Verku Atanasković.

Kako je rečeno Insajderu u Agenciji, niko ne želi da komentariše razloge za ostavku dosadašnje direktorke.

loading...

Dogovoreno je i da na narednoj sednici Odbor Agencije donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor novog direktora Agencije.

Kršikapa je nekadašnja sekretarka Visokog saveta sudstva Majda, a za direktorku Agencije za borbu protiv korupcije izabrana je 6. septembra.

Kršikapa je izabrana jednoglasno, a prethodno je radila u Vrhovnom sudu Srbije, Vrhovnom kasacionom sudu, kao i u Visokom savetu sudstva.

Agencija nije imala direktora od decembra 2016. godine, kada je ostavku na tu funkciju podnela Tatjana Babić posle imenovanja za sudiju Ustavnog suda.

Inače, Agencija, nakon odlaska Tatjane Babić, iz dva puta nije izabrala novog direktora .Na prvom konkursu Odbor Agencije nije izabrao direktora jer nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova.

Tada je na konkurs za izbor direktora Agencije bilo podneto ukupno 13 prijava, a jedna prijava je odbačena jer uz nju nisu dostavljeni dokazi o ispunjenju propisanih uslova za izbor. Bilo je pozvano 12 kandidata, a obavljen je razgovor sa njih devetoro.

Na sednici 8. februara nakon završene rasprave glasalo se o kandidatima i nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova, pa je odbor doneo odluku o raspisivanju novog konkursa. Odbor ni u drugom pokušaju nije uspeo da izabere direktora jer je članovima Odbora u međuvremenu istekao mandat.

Posle izbora četiri nova člana Odbora agencije za borbu protiv korupcije u Skupštini Srbije, konstitutivna sednica tog tela održana je 23. avgusta kada je nastavljan rad na izboru direktora formiranjem tročlane Konkursne komisije koja je obavila razgovor sa svim kandidatima koji su ispunili osnovne uslove konkursa, odnosno sa njih 18, od prijavljenog 21 kandidata.

Izvor: N1, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here