Home POLITIKA Marko Đurić o nezakonitom v.d. statusu: Zovite me i bokalom, ali me...

Marko Đurić o nezakonitom v.d. statusu: Zovite me i bokalom, ali me nemojte razbiti

SHARE

 

Direktor kancelarije za KiM nalazi se u statusu vršioca dužnosti već više od tri godine. Prema zakonu vršilac funkcije može biti ne duže od šest meseci, a u slučaju neuspelog konkursa to stanje može se produžiti za još tri meseca. Ovaj zakonski rok od devet meseci davno je istekao, a Đurić kaže da je to administratino, a ne suštinsko pitanje.

Samo ove godine Vlada Srbije četiri puta je ponovo imenovala Marka Đurića za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za KiM. Poslednji put to je urađeno 28. septembra, kada je Marko Đurić ponovo postavljen na istu funkciju, ponovo bez konkursa i u v.d. status.

“To je administrativno pitanje, a ne suštinsko. Postoji ona narodna poslovica, zovite me i bokal, ali me nemojte razbiti. To je forma, a ne suština i najvažnije je da imamo punu prodršku i kapacitet da radimo”, kaže Đurić.

Samo na toj sednici krajem septembra Vlada Srbije je imenovala čak 16 vršilaca dužnosti direktora, pomoćnika direktora i pomoćnika ministara.

loading...

Marko Đurić je samo primer kako se zakon o državnim službenicima nepoštuje ili zaobilazi.  Taj zakon donet 2014. imao je za cilj da depolitizuje državnu upravu i obezbedi postavljenja profesionalnih kadrova putem konkursa.

Da je situacija nepromenjena konstatovala je u prošlom izveštaju i Evropska komisija navodeći da je 60 odsto državnih službenika imenovano suprotno zakonskim odredbama, pod političkim uticajem.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here