Home POLITIKA Gajić: Vučić ima poziciju apsolutnog monarha, svakodnevno krši Ustav

Gajić: Vučić ima poziciju apsolutnog monarha, svakodnevno krši Ustav

SHARE

 

Potpredsednik Narodne Stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “ima poziciju apsolutnog monarha” i da gotovo dnevno krši Ustav.

“Vučiću je svejedno kakva ovlašćenja ima u Ustavu, mala ili velika. Problem nepostojanja pravne države je u tome što ne postoje sankcije za kršenje propisa. Ako ste u izvršnoj vlasti, ne može ništa da vam se desi. Ustavni sud će o nekom pitanju odlučiti za 20 godina, kada to više neće biti važno, zato što je način izbora sudija politički”, rekao je Gajić televiziji N1.

Gajić, koji je i predsednik Advokatske komore Beograda, istakao je da je neophodno da se politika izbaci iz načina izbora sudija i tužilaca i ocenio da u Srbiji “pojam pravde nikada nije oživeo”.

“Nemamo pojam pravde, pojam slobode, nezavisnog sudstva, sudske vlasti i podele vlasti. Ovde postoji samo izvršna vlast, a zakonodavna i sudska vlast postoje samo na papiru, one ne postoje u realnom životu”, rekao je Gajić.

loading...

Gajić je naveo da konsultacije o promeni Ustava nemaju nikakav značaj, jer se povukla struka, odnosno Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca i relevantne nevladine organizacije.

“Javnost se sve vreme drži u zabludi, a država se ne odnosi prema ozbiljnim stvarima na ozbiljan način”, rekao je Gajić.

Gajić je kao tragičan ocenio skup profesora pravnog fakulteta u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, dok je za njihove izjave rekao da su “ispod svake kritike”.

“Vidi se da mi kao društvo, ne samo država, nismo spremni da se suočimo s tako važnim stvarima jer živimo u permanentnoj laži poslednjh 30 godina. Mi smo zatvoreno društvo u kojem vlada mimikrija. Naša inteligencija ni u čemu ne učestvuje”, rekao je Gajić.

Izvor: N1, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here