Home DRUŠTVO BIRN: Vlasnik Južne Bačke garantovao za kredit Srpske napredne stranke

BIRN: Vlasnik Južne Bačke garantovao za kredit Srpske napredne stranke

SHARE

 

Dragoljub Zbiljić, vlasnik jedne od najvećih srpskih kompanija u oblasti energetike, bio je garant za kredit koji je 2012. godine podigla Srpska napredna stranka za potrebe izborne kampanje, prenosi BIRN. Kako navode, BIRN je došao do dokumentacije iz koje se vidi da je SNS 25. aprila 2012. godine podigao kratkoročni kredit kod Univerzal banke na 55 miliona dinara, a među garantima nalazi se upravo Dragoljub Zbiljić.

Garanti su bili, kao fizička lica, Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik i osnivač SNS-a, Dragoljub Zbiljić, vlasnik kompanije „Maneks“ i Aleksandar Stanković, vlasnik kompanije „Coptech“ (Kopteh). Takođe, među garantima kredita su bile i kompanije „Maneks“ i „Kopteh“.

Kredit od pola miliona evra je došao na naplatu 25. juna, ali je rok za isplatu produžen aneksom. Kao jedini garant, ovaj put, navode se Zbiljić i njegova kompanija „Maneks“, koja je položila depozit u iznosu celokupnog kredita od 55 miliona dinara.

Kako navodi BIRN, krajem 2014. godine Dragoljub Zbiljić izjavio je da „nije član stranke i da nema nikakve veze sa Srpskom naprednom strankom“.

loading...

Danas, nakon što su novinari BIRN-a došli do ove dokumentacije, Zbiljić nije želeo da daje komentare preko telefona, ali nije, kako se navodi, ni negirao saznanje BIRN-a.

BIRN u tekstu dalje navodi da se Zbiljić u vreme kada je pomogao SNS-u da uzme kredit suočavao sa dve istrage – u Novom Sadu zbog utaje poreza u vrednosti od 1,5 miliona evra i u Kragujevcu gde je optužen da je izdavao fiktivne račune jednoj kragujevačkoj firmi i pomogao joj da utaji porez. Dodaje se da je u međuvremenu tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od optužnice, dok suđenje u Kragujevcu ulazi u petu godinu.

Južna Bačka održava veliki deo infrastrukture celokupnog sistema Elektroprivrede Srbije

BIRN podseća da je „Južna Bačka“ sve do 2010. godine bila deo sistema Elektrovojvodine, sa prevashodnim zaduženjem da održava energetsku infrastrukturu na teritoriji Vojvodine.

Nakon privatizacije 2010. godine novi vlasnici postaju preduzetnici Nebojša Petrić i Zoran Mitrović, kao i bivši suvlasnik „Viktorija grupe“ Stanko Popović i suvlasnik „Viktorija grupe“ Milija Babović.

BIRN navodi da se smenom vlasti 2012. godine postepeno menja i vlasnička struktura „Južne Bačke“, da bi 2014. godine većinski vlasnik postala kompanija „Maneks” Dragoljuba Zbiljića.

Podeća se i da je pre dolaska u „Južnu Bačku”, Zbiljić bio vlasnik preduzeća za trgovinu metalima „Maneks“ koje je imalo samo devetoro zaposlenih.

Zbiljić 2014. godine postaje većinski vlasnik giganta „Južna Bačka”, kompanije koja prihoduje desetine miliona evra godišnje i upošljava 300 radnika.

BIRN piše i da ubrzo nakon toga Zbiljić ulazi u fudbalski klub „Vojvodina“ (podneo je ostavku decembra 2016), dok je sada potpredsednik Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Vojvodina, i jedan je od najimućnijih Novosađana.

Dodaje se i da poslovi firme postaju sve unosniji i vredniji, tako da sada veliki deo održavanja infrastrukture celokupnog sistema Elektroprivrede Srbije pripada upravo njima.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, najviše ugovora 2017. godine „Južna Bačka” je potpisala sa Elektroprivredom Srbije, a najvredniji je sklopljen sa Zavodom za izgradnju Grada Novog Sada u iznosu od dve miljarde dinara za posao izgradnje privrednog objekta.

BIRN dodaje da je najvredniji posao sa EPS-om bio vredan 225 miliona dinara, a tu su i ugovori sklopljeni sa JP Transnafta Pančevo, Rudarskim basenom Kolubara, JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad, Elektromrežom Srbije, Infrastrukturom Železnica Srbije i Gradom Suboticom.

BIRN podseća i da je još jedan zajednički posao EPS-a i „Južne Bačke” nabavka plovnih pumpi za vodu. EPS je raspisao tender za nabavku dve polovne pumpe godinu dana nakon poplava, pri čemu je naveo tačnu marku i tip pumpi koje želi da nabavi. Takvu marku i taj tip kompanija „Južna Bačka“ kupila je u oktobru 2014. godine, a za potrebe posla isušivanja potopljenog kopa Tamnava.

Kredit vraćen, SNS ne odgovara na pitanja

U prvom izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije o kontroli finansiranja stranaka, a koji se odnosi na izbore iz 2012. godine, navodi se da je „koalicija oko SNS-a za odobreni kredit, koji je prikazala u izveštaju od 54,59 miliona dinara, obezbedila sredstva garancije ugovorom o depozitu pravnog lica u visini od 100 posto odobrenih sredstava”, dodaje BIRN.

Dodaju i da je koalicija oko SNS-a za parlamentarne izbore 2012. godine je obezbedila 300 miliona dinara, tako da je ovim kreditom obezbeđeno 15 posto budžeta.

U Izveštaju Agencije nema pomena ko je garant ovog kredita, to jest, o kom pravnom licu se radi.

Međutim, BIRN navodi da je tokom istraživanja saznao, između ostalog, da se radi o preduzeću „Maneks“, koje je, te 2012. godine, bilo u stopostotnom vlasništvu Dragoljuba Zbiljića.

Na upit BIRN-a upućenom Agenciji da li ima saznanja o garancijama koje su za kredit SNS-a dali Zbiljić i firma „Maneks“, usledio je odgovor: „Agencija ima saznanja o navedenim instrumentima obezbeđenja, odnosno ugovorima“.
U Univerzal banci za BIRN kažu da je dužnik, SNS, isplatio ceo dug u predviđenom roku, a da je depozit od 55 miliona dinara koji je založio Zbiljićev „Maneks“ vraćen.

Inače, zbog lošeg poslovanja i ugrožene likvidnosti Univerzal banci je 2014. godine odlukom Narodne banke Srbije oduzeta dozvola za rad. Banka je od tada u stečaju.

Iz Srpske napredne stranke nije stigao odgovor BIRN-u.

Izvor: BIRN, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here