Home DRUŠTVO Pašalić: Izmenama Zakona tražiću i sankcije za nepoštovanje preporuka ombudsmana

Pašalić: Izmenama Zakona tražiću i sankcije za nepoštovanje preporuka ombudsmana

SHARE

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će tražiti šira ovlašćenja koja će mu omogućiti kontrolu u još više institucija, ali i uvođenje sankcija za nepoštovanje preporuka ombudsmana.

“Jača i autoritativnija institucija zaštitnika građana je cilj kojem težim. Zato nam je važna izmena Zakona o zaštitniku građana, što je uostalom obaveza Srbije po poglavlju 23 (pravosudje i osnovna prava)”, rekao je Pašalić.

On je Blic rekao da će izmena Zakona o zaštitniku građana doneti i novu sistematizaciju radnih mesta, rešavanje poblema prostora i preciznije i jasnije definisanje ovlašćenja.

Dodao je da javnost ima pogrešnu predstavu o platama, i to u Stručnoj službi zaštitnika građana.

loading...

Pašalić je naveo da savetnik u toj instituciji ima istu platu kao savetnik u većini ministarstava, ali da postoje i ona ministarstva čiji službenici i nameštenici imaju veće plate pa tako dolazi do paradoksa da onaj koji kontroliše ima manju platu od kontrolisanog.

Govoreći o problemima građana, Pašalić je izdvojio probleme sa kojima se suoačavju roditelji dece sa smetnjama u razvoju, dece sa invaliditetom i teško bolesne dece.

“To je svuda najbolnija tema i zato sam predstavnike lokalnih vlasti pozvao da se uključe u unapređenje servisa i usluga za podršku roditeljima i deci kojima je pomoć neophodna”, rekao je Pašalić.

Podsetimo, Pašalić je nedavno najavio da očekuje da će se sa izradom novog zakona kojim će se proširiti nadležnosti ombudsmana početi polovinom decembra.

Inače, u aktuelnom zakonskom rešenju, ukoliko organ uprave ne postupi po preporuci ombudsmana, zaštitnik građana za sada samo može da preporuči utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji rukovodi organom uprave.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here