Home DRUŠTVO MTS kredit na KiM nije moguće dopuniti u dinarima

MTS kredit na KiM nije moguće dopuniti u dinarima

SHARE
MTS kredit na Kosovu i Metohiji više nije moguće dopuniti u dinarima / kmnovine

“Transformisani” MTS na Kosovu i Metohiji prestao da račune svojim pripejd korisnicima obračunava u dinarima i uveo novu valutu, evro.

Opšte iznenađenje nastalo je juče kada su, pretežno na kioscima i u trgovinskim radnjama, korisnici MTS-a bili onemogućeni da dopune svoj račun na do sada uobičajen način. Postpejd korisnicima MTS-a je dinar, kao valuta plaćanja, ukinut još 28. avgusta.Razlog su promene koje je MTS uveo u svoj rad na teritoriji Kosova i Metohije a koje su predviđene Briselskim sporazumom. Ovaj mobilni operater je jedini koji je dobio dozvolu za rad. Privremenu, sa ograničenim brojem pretplatnika i po uslovima kakve bi imao bilo gde u inostranstvu, u ovom slučaju “prema zakonima i ustavu tzv “republike Kosovo”.

Radnica kioska u ulici Kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici i sama je vidno iznenađena odvraćala korisnike MTS-a koji su po navici kod nje svraćali kako bi dopunili kredit za svoj mobilni telefon. Aparat kojim je pružala ovu uslugu, oduzet joj je. Iznenađenje nije bilo malo ni kod korisnika od kojih su se neki i više puta vraćali sa istim zahtevom ili pitanjem o kakvoj se to promeni radi.

I sama je protiv toga i ne samo iznenađena već i razočarana što iz dana u dan vlast gasi po jednu instituciju države Srbije i pretvara je u kvazi-instituciju kosovskih separatista, pomažući i praktično da zaživi tzv “republika Kosovo”.

“Jutros sam čoveku dopunila kredit, ništa, normalno kao i svaki put. Ali vidim nešto se ovi iz pošte muvaju tu okolo i dolazi jedan od njih i kaže mi – više ti ovaj aparat ne treba” priča iznenađenja prodavačica za KM Novine. Radnik pošte joj je uzeo aparat i rekao da od sada tu uslugu može da pruža telefonom. Podiže telefon sležući ramenima kao da govori o nečemu što se nje više ne tiče.

loading...

Slanjem poruke na određeni broj, moguće je pružanje usluge ali ne i u dinarima. Iznos koji korisnik želi da uplati ograničen je na najmanje 2 evra. Na nekima od mesta gde su korisnici ove mobilne telefonije dopunjavali račun, trgovci ovu promenu doživljavaju ne tako strašnom i tvrde kako je “i dalje sve isto”. Ograničenje je na dva, tri, četiri ili više evra ali ne i na pola, tako da iznos mora da bude okrugao a na račun korisnika će biti uplaćen iznos u dinarskoj protivvrednosti evra prema dnevnom kursu NBS. Usluga je otprilike identična kakvu bi korisnici dobili bilo gde u inostranstvu pre nego ona koju mogu da dobiju na teritoriji ostatka Srbije.

Srbi na Kosovu i Metohiji žive u okruženju u kome nisu u mogućnosti da utiču na odluke od životnog značaja i sve što mogu jeste da prime vest da nešto više nije kao što je bilo pre podne, već da je od ovog popodneva drugačije. Atributi srpske državnosti u pokrajini se gase iz dana u dan. Mnogi ne mogu da se pomire sa tim. Trgovac iz Zvečana koji je u svom lokalu takođe pružao ovu uslugu do juče, od danas je u potpunosti prekinuo sa tim, a umesto obrazloženja ljutito odgovara psovkama upućenim političarima.

Naravno da ne može sve da bude “isto” iako je ostavljena delimična mogućnost regulisanja računa pripejd korisnika. Psihološki efekat koji se javlja duboko ukazuje na raskidanje veze matične države sa svojim narodom što ni emotivno ni duševno nije lak otrpeti posebno kada se dešava ovakvim tempom.

Zanimljivo je da o ovom događaju ni jedan lokalni ni državni medij nije javio.

kmnovine.com

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here